2022-07-25
天氣太熱,所以一早約左髮型師,同阿仔一齊去剪頭髮,剪完已經一點多,肚仔餓即刻去搵食。不過天氣真係太熱,胃口差啲所以要食的濕口嘢。行過兩條街,被一陣牛腩香吸引咗,同阿仔不約而同,唔使諗就決定食佢。店內冷氣及光線充足,兩邊均有卡座。近兩點時間不是太多人,店員安排我們入坐卡位。翻看餐牌,原來仲有飯、粥、自家製腸粉及多款小食。選擇頗多,任君選擇。牛腩麵係必食嘅,阿仔想食雲吞,我就好想食菜。吾想食晤曬浪費食物,最後要了一碗牛腩麵、雲吞淨食,跟麵或淨食加$9加凍飲及$12加油菜。點了一碟腐乳通菜、一碟蠔油芥蘭,兩杯凍檸茶。然後加多碗紫菜湯。《馳名切腩麵》($35)多蔥多腩汁,牛腩好靚,最鍾意呢隻半筋半肉,夠淋夠味,入口吾鞋吾黐牙。幼麵爽彈牙,吾會太淋,牛腩麵來說十分高質,價錢不貴,加埋辣椒油更正。《雲吞淨食》($32),雖然睇落細細粒,但目測有七八粒之多,雲吞夠皮薄又滑,而且餡料味道不錯。《養顏紫菜湯》($23),超大碗又多紫菜。據說紫菜十分有益,多吃無妨。《蠔油芥蘭》(跟餐+$12),芥蘭吾老夠青嫩,烚得剛好,淋中保存爽脆口感。《腐乳通菜》(跟餐+$12),同樣烚得剛剛好,保持青嫩。整體價格合理
《腐乳通菜》(跟餐+$12),同樣烚得剛剛好,保持青嫩。
整體價格合理,質量不錯,尢其牛腩絶對值得再來。