2018-09-17
小城鎮喺北角明園西街, 由北角地鐵站行出嚟其實兩三分鐘就已經到好方便。 餐廳都幾大可以容納到好多人, 好彩我哋之前都有book位, 如果唔係分分鐘冇位坐。餐廳裝修都幾別緻, 以鐵路為主題, 牆上又掛咗幾個唔同地區時間嘅時鐘, 即使只係同男朋友食一頓西餐, 都可以引發出唔同嘅話題。今次我哋叫咗幾度菜式四人餐前菜可以揀沙律或者湯, 餐湯係羅宋湯, 落咗好多蔬菜喺入面非常濃郁, 另外有配咗半塊 蒜蓉 多士, 非常香脆非常香口。小城鎮炸雞翼雞翼炸到金黃色,不論大人或小朋友都喜歡吃唯一美中不足的是味道有少少過咸。香烤德式豬手配酸菜及薯蓉德國咸豬手的外皮烤得像中式燒肉,外層可做到又脆又煙韌之餘,豬手的肉質仍然保持嫩滑。雖然外表看來好像有點乾身,但其實入口肉汁豐盈,鹹香惹味,並且佐以酸椰菜,幫助消化。香煎比目魚扒配香草忌廉汁整條魚連魚皮都煎到脆卜卜,比目魚肉質嫩滑,輕輕煎已經煎出比目魚的魚香鮮味。另外又配以香滑的薯蓉,令人回味無窮。四人套餐仲包括咗甜品㖭, 係時令鮮果奶凍, 鮮果奶凍有好香嘅奶味亦都非常順滑, 奶凍上高仲有啲火龍果同埋藍莓, 仲有唔可以睇小嘅係佢嘅伴碟,佢個伴碟都做得好靚, 有百香果
今次我哋叫咗幾度菜式
小城鎮炸雞翼
雞翼炸到金黃色,不論大人或小朋友都喜歡吃
唯一美中不足的是味道有少少過咸。
香烤德式豬手配酸菜及薯蓉
德國咸豬手的外皮烤得像中式燒肉,外層可做到又脆又煙韌之餘,
豬手的肉質仍然保持嫩滑。雖然外表看來好像有點乾身,
但其實入口肉汁豐盈,鹹香惹味,並且佐以酸椰菜,幫助消化。
香煎比目魚扒配香草忌廉汁
整條魚連魚皮都煎到脆卜卜,比目魚肉質嫩滑,
四人套餐仲包括咗甜品㖭, 係時令鮮果奶凍,
仲有唔可以睇小嘅係佢嘅伴碟,佢個伴碟都做得好靚, 有百香果醬同埋雜莓醬做伴碟, 非常有誠意。