2015-10-08
一行十二人去邊食飯其實都幾傷腦筋,想一班人傾吓計又唔想食中餐,但食西餐又怕一班朋友傾得興奮嘈住其他人!好彩朋友介紹咗間十二人就可以包塲嘅法式餐廳俾我!呢度嘅菜式由每日決定,所以BOOK位時已經講好MENU,五道菜分別有頭盤、湯、沙律、主菜,仲有甜品,五道法國菜都係$398!大門口位置係右邊!記得認清楚,因為左邊係另一間餐廳!門口已經貼有好多雜誌介紹!我哋去到時太約六點幾,太早所以未有客人!其實BOOK位時都有問想坐室外定室內,我當時選咗室內!室內嘅環境都唔錯!好有情調,好啱一班人食吓飯傾吓計!不過出咗去室外睇,發覺室外嘅環境仲好!感覺比較舒適自然,而且餐廳室外都裝有冷氣同風扇,所以一D都唔覺得熱仲好舒服!大家都覺得戶外嘅環境比較好,所以問咗可唔可以轉室外,因為未有客人所以可以同我哋安排!真好!室外仲可以睇人沖野飲!首先嚟嘅係Focaccia 意式香草麵包,放咗Rosemary、橄欖同蕃茄,食落去介乎係麵包同鬆餅之間,因為加有香草同橄欖味道一流!頭盆分別有吞拿魚他他、青蘋果乾煙三文魚忌廉芝士同白酒忌廉煮青口!忌廉芝士混入咗三文魚、洋蔥、西芹,忌廉芝士本身就好又話幼滑香口,就咁食都已經好滿
今日嘅Main Course有三個選擇,有新西蘭BB羊架半薄荷汁、煎封發國油鴨髀伴自家製雜莓汁、美國頂級封乾肉眼扒! 新西蘭BB羊架佢同就知道已經有幾鮮嫩幼滑啦!肉質亦都係呈現粉紅色!因為係4-6個月BB羊嘅關係所以脂肪較少亦沒有羊羶味!而配菜方面亦都好特別係用咗紫薯再加忌廉製作而成,有別於一般都係普通薯泥嘅做法!不過唯一美中不足嘅地方就係用咗豆角而不是用露荀,其實是我不喜歡豆角! 煎封法國油鴨髀伴自家製雜莓汁,油鴨髀係放入65度嘅鴨油浸六至八個小時,再於上餐桌前放入焗爐內烤到金黃色! 油鴨髀本身鹹香味很濃,而且亦烤到十分金黃脆口,鴨肉亦很嫩滑、齒頰留香!再配上自家製嘅雜莓汁,酸酸甜甜完全減低左油膩嘅感覺! 肉眼扒係經過封乾35天而製成嘅,這個做法可以把肉汁完全鎖係牛肉裏面,肉眼扒食落有香濃嘅牛肉味,肉汁豐富,而且亦很柔嫩。其實完全唔使點醬汁都已經好好味、好友牛肉嘅鮮味,所以完全唔知個醬汁係咩味! 心太軟用上70%以上嘅比利時黑朱古力,所以不會很甜,而且這道 甜品絕對是100分! 首先,外面嘅蛋糕烤得外脆內軟,有香濃嘅巧克力味! 切開蛋糕朱古力漿立即從蛋糕緩緩流出,流心的醇厚度剛剛好,流心之餘又不會立即流散,朱古力漿入囗順滑帶甘苦味道,而且甜而不膩!所以伴邊嘅雪糕立即變得黯然失色,完全忘記咗雪糕嘅存在! 焦糖燉蛋嘅難度在於點去平衡蛋味同燉蛋嘅幼滑度,呢度嘅焦糖燉蛋有香濃蛋味之餘又不失幼滑! 而面層嘅焦糖脆亦燒嘅時間亦掌握得剛好,並不會有燶苦嘅味道! 唯一可惜嘅係大部份朋友都唔飲酒嘅,所以今餐飯我哋冇叫酒,都係想要一杯但自己飲又好似冇咩意思!唯有等下次再嚟嘅時候,再叫返支紅酒一邊食一邊飲! 不過我都叫咗杯COCKTAIL! 最後仲有杯苿莉花茶,好香苿莉花香又清清甜甜!正好幫助消化!