2013-07-07
雖然開業無耐,但係已經感受到此地競爭激烈!單係頭兩層已經有「Pepper Lunch」同埋「和民」等等連鎖集團,所以如果食物質素唔掂既話一定好快「冇得留低」!地點方面,商場由APM行過去唔駛5分鐘就到,非常方便,絕對係裕民坊清拆之後另一個搵食之選既好地方!餐廳因為新裝修關係,非常光猛醒神,位與位之間雖然唔算好闊落,但都算叫做可以接受。最特別既地方係廚房外面裝左一面大玻璃,坐卡位既食客可以睇到師傅喺裏面整小籠包同埋拉麵既功夫,正!酸辣湯︰可以選擇一煲或者一碗。話就話一人份量,但係兩三個人既話一碗仔每人share幾啖淺嚐都夠食。味道方面,湯既酸同辣既比例剛剛好,並冇側重於某一面。湯既料亦都落得好足,應有既野都有,亦都食得出唔係求其俾D料你「大雜薈」就算,喺選材方面一定落左一番工夫去帶出湯既味道。擔擔麵︰簡單但不平凡。湯既味道啱啱好,唔會辣到食唔到或者所謂「小辣」咁到喉唔到肺。麵料亦都落得好足,肉碎平均分佈喺湯裏面,唔係就咁喺面頭放一pat就算。特別要提一提佢落葱既方法,放喺湯匙既中間就可以同時兼顧到想走青既食客同埋好似我呢D愛葱之徒!小籠包︰誠意的signature dish。小籠包既皮厚
餐廳因為新裝修關係,非常光猛醒神,位與位之間雖然唔算好闊落,但都算叫做可以接受。最特別既地方係廚房外面裝左一面大玻璃,坐卡位既食客可以睇到師傅喺裏面整小籠包同埋拉麵既功夫,正! 酸辣湯︰可以選擇一煲或者一碗。話就話一人份量,但係兩三個人既話一碗仔每人share幾啖淺嚐都夠食。味道方面,湯既酸同辣既比例剛剛好,並冇側重於某一面。湯既料亦都落得好足,應有既野都有,亦都食得出唔係求其俾D料你「大雜薈」就算,喺選材方面一定落左一番工夫去帶出湯既味道。 擔擔麵︰簡單但不平凡。湯既味道啱啱好,唔會辣到食唔到或者所謂「小辣」咁到喉唔到肺。麵料亦都落得好足,肉碎平均分佈喺湯裏面,唔係就咁喺面頭放一pat就算。特別要提一提佢落葱既方法,放喺湯匙既中間就可以同時兼顧到想走青既食客同埋好似我呢D愛葱之徒! 小籠包︰誠意的signature dish。小籠包既皮厚薄適中,咬第一啖既時候已經食到新鮮既肉味。包裏面既肉汁非常之juicy,以平民化既價錢有咁既質素,正呀! 金華火腿津白湯年糕︰配菜金華火腿同紹菜雖然冇乜特別,不過都算係不過不失啦。雖然本身唔係特別鍾意食湯年糕,但係喺度都要讚一讚年糕既口感。「煙un」不特止,佢特有淡淡既甜味令到當佢索左D湯之後既味道更加特別,抵讚! 鍋貼︰唔係唔好,只係冇乜特別。鍋貼底部既表皮略為煎得唔夠火喉,似蒸多過煎,而裏面既肉質略為乾身左少少,不過都係小問題,other than that 絕對收貨。 生煎包︰同鍋貼雖然相似,但感覺卻差好遠。由於表面用油煎過,再加上落左葱同埋芝麻既關係,感覺上口感比鍋貼好好多。包裏面既豬肉亦一如預期非常之juicy,少少油得黎又唔會過鹹,啱啱比包既皮剛剛包住晒,食落口既時候「咇」一聲咁爆發出黎,正呀! 高力豆沙︰雖然係後加,但係十分鐘都唔駛就已經上枱。或者係好sai功夫加上利錢唔多既關係,香港好多地方依家已經開似唔供應呢味菜喇。Anyway,麵粉炸得好鬆軟,裏面既豆沙既甜味亦都剛剛好,唔會有太甜既情況「喧賓奪主」。而舊野上面既糖衣可以話係最佳既點綴,令到包面食唔到豆沙果部份唔會「淡mou mou」,絕對要推介比各位試吓! 雖然叫左咁多野食,但圍返開每人$80蚊都唔駛,抵到爛! 侍應亦都好勤力不斷加茶,唔會因為你食晒野就9秒9乜都收晒趕你走,喺今時今日既食肆黎講真係好少見,激讚!