2020-06-25 1059 瀏覽
身邊有一位吾食地上生物嘅朋友,簡單啲黎講就系吾食豬牛雞,同佢出街食野都幾難揀食咩,不離都系西餐同埋日本菜,因為呢兩種菜式算系比較多海鮮。素食當然都有同佢食過,食過一次咁大把啦,因為我自己本身就麻麻哋食素🙊今次咁啱搵到一間素食私房菜,又幾特別,醒起自己都好耐冇食過私房菜。裡面嘅座位比想像中更少,我諗有20個座位左右,但系同時客人都比我想像中多,我去戈晚系座無虛席㗎,可想而知呢家都真系多咗人系中意食素。裡面嘅環境比人感覺好舒服,側邊有綠色嘅百葉簾,令人感覺好清新。晚市只有晚市套餐,前菜小食有4款,主菜有6款,200幾蚊呢個價錢都有啲進取,不過試咗好冇食先再下定論。決明子菊花杞子茶向來吾系好識品茶嘅我,我諗只會識講好飲同埋吾好飲😂呢度嘅茶我起碼都叫做識講系咩味,裡面有幾粒杞子,聽講杞子有明目嘅作用茶味香濃,飲落吾知點解有好重嘅蕎麥味?養生嘅feel好明顯,飲多幾杯都吾怕,重點每飲完一壺,店員都會幫我地refill一次㗎,呢一點真系非常好。然後一黎就黎咗幾道前菜,分別系醋漬子薑、涼拌青葵、韓式燒粟米同埋羅勒蕃茄蔬菜丸子。醋漬子薑:薑我系吾食架🙈不過我食入面嘅雲耳,沾埋啲薑汁幾開胃。涼拌青葵:我

決明子菊花杞子茶

醋漬子薑:薑我系吾食架🙈
不過我食入面嘅雲耳,沾埋啲薑汁幾開胃。

涼拌青葵:我原本系麻麻哋,但食落又覺得吾錯,將秋葵切成一粒粒易咬好多。

韓式烤粟米:呢個真心推介,之所以叫韓式烤粟米,原來系因為上面有啲辣醬,所以有韓式風味,而更加估吾到嘅系粟米同韓式醬汁竟然match到
粟米好清甜。

石榴子青木瓜沙律

沙律就食得多,石榴子青木瓜沙律真系第一次食😳石榴子嘅口感原來系脆脆哋咁,咬落口有啲似爆珠,一咬就會爆開😂仲有花生、木瓜絲同埋青檸,幾樣野加埋一齊比我想像中match,仲好開胃tim。

牛肝菌花椰菜湯

平時嘅西湯黎講,好多款我都啱,尤其系野菌湯同埋忌廉湯最為得我歡心。呢個湯我會覺得好似野菌湯,表面咁樣睇已經見到大量嘅野菌喺湯入面,味道非常香濃!中意菇類嘅人一定會好中意呢個湯。跟住講吓椰菜,椰菜事先被打成蓉,飲落口就feel到大量嘅椰菜花蓉,口感好豐富。

黑松露芝士炸薯球

呢道應該會系我最中意嘅菜式,一黎我中意黑松露,二黎中意食芝士,三黎中意薯仔,簡單啲黎講就系冇可能吾中意呢道菜

切開一半比大家睇吓,系滿滿嘅黑松露同埋薯仔呀!黑松露味非常香,芝士嘅數量都吾少,但比人感覺又吾會話好漏呀,呢樣野好難得。薯仔嘅味道同埋口感都同薯茸好似,綿綿哋咁

日式蒟蒻伴蕎麥麵

架吾中行戈啲零食店同埋某間大型過江龍日式雜貨店,都吾難見到一隻蒟蒻啫喱嘅零食,但點諗都冇諗過蒟蒻可以配蕎麥麵黎食
同我記憶中嘅冷麵一樣,有大量嘅紫菜絲,伴以蕎麥麵黎食,美味又健康
重點想講講蒟蒻,同我平時食戈啲蒟蒻嘅口感系一樣嘅,林林哋咁,不過喺呢度就變咗鹹味。

士多啤梨豆腐布丁

最後仲有甜品送,士多啤梨豆腐布丁表面有大量嘅士多啤梨醬,但系味道真系偏甜
如果淡番啲就perfect池,反而底下嘅豆腐布丁幾好食,豆腐味好明顯,有啲似食緊豆腐花
食落好smooth呀。

比較少講一間餐廳嘅服務質素,因為大多數都系咁上下,但呢度嘅服務質素真系非常值得稱讚!有位男店員叔叔,系得佢一個樓面,由入餐廳戈下去到我地用餐完戈下,態度都非常友善
如果系老闆就真系好親力親為,如果系員工就更值得稱讚,真系完全為客人著想。
2020-06-18