2023-01-30
應朋友邀約嚟旺角朗豪坊聚舊,順道互相拜年。友人愛吃烤肉,所以特意選了這間主打無煙燒肉嘅韓式燒肉放題專門店。餐廳裝潢富現代感,以獨特及新潮嘅實驗室作設計,加上店舖用創新手法,將西式元素混合韓燒,利用鮮果及果汁製作不同醬料,配搭新穎,令人期待。我哋點咗個午市任食 Supreme Set ($298),個套餐陣容好豐富,提供多款精選牛部位,另外仲有豬肉、雞肉、海鮮、熟食、蔬菜、甜品及飲品等,選擇多籮籮!點完餐後,店員會隨即送上牛五花及全牛拼盤各一碟,讓客人淺嚐,之後就可以按個人喜好自行加單。牛板腱肉質軟嫩帶彈性,入口香甜多汁,中間透明嘅嫩筋嚼勁十足,食落Q彈有層次。牛肩肉同牛脊肉嘅肉味亦非常濃郁,加上油分適中,入口即溶。安格斯一口牛肉質細嫩,略帶油花,燒香後唔使點任何醬汁吃,已非常美味。另外厚切牛舌都好正,外形飽滿,色澤粉嫩,完全不帶羶味,燒至 8 成熟就食得。以圓碟另上嘅韓式梨汁牛五花,賣相亦超吸引,肉質肥瘦相間,脂肪分佈平均,送上時已切成薄片,加上用咗梨汁醃製,食落甜甜地,帶有牛肉鮮味。另外仲點咗柚子豬頸肉同香蔥豬梅花肉,豬頸肉爽脆彈牙,入口帶柚子醬微酸;而豬梅花亦口感鬆化富肉香。海鮮方
我哋點咗個午市任食 Supreme Set ($298),個套餐陣容好豐富,提供多款精選牛部位,另外仲有豬肉、雞肉、海鮮、熟食、蔬菜、 甜品及飲品等,選擇多籮籮!
海鮮方面,有廣島蠔、魷魚、虎蝦同蜆等,全部食材都好新鮮,廣島蠔大隻肥美、而虎蝦亦厚實富彈性,鮮味甘甜。
另外餐廳設有自助吧,有韓式伴菜、沙律、炸物、蔬菜、棉花糖同布朗尼等供應。好耐無食過燒棉花糖,將外皮烤至微微帶脆,配上融化燙口嘅中心,令人無法抗拒。
個套餐仲包埋飲品,有可樂同 6 款梳打供應,全部都可以任飲,非常超值!