2023-07-01
#搞串個pantry講到香港地道麵食🍜,可能會諗到常見嘅車仔麵🛒、豬潤麵🐷,或者茶餐廳嘅沙嗲牛肉麵。今次就同大家食另一種麵食,就係#油渣麵 啦!!油渣即係豬油渣😎,豬油渣即係一啲經過烚一烚,再油炸,搾油後嘅肥豬肉🤯。一入到舖頭,就有豪爽嘅姨姨👩🏻💼大聲問要大麵定細麵。因為成間店,主食就係得油渣麵😉,所以一入嚟,就會問要大定細嘅油渣麵。咁我哋就叫咗兩碗大麵($36)、4隻雞翼($20)🍗。油渣麵用咗粗嘅上海麵😋,除咗有豬油渣,仲有4粒小冬菇、葱🌱,同埋菜脯。呢度嘅豬油渣數量都幾多🤩,有肥有瘦,可以食到唔同口感。同時,炸到好脆口🔥,不過就有啲油嘅臭味。而小冬菇好好食,事先有炆過,好入味。唯獨係菜脯無得自己加就有啲可惜😖。雞翼就煎得啱啱好,唔會燶之餘,邊位仲有啲脆身😚。而平身雞翼有醃過,味道都幾好。舖頭地點的確有啲唔方便,如果大家經過可以去食下啦😜。
舖頭地點的確有啲唔方便,如果大家經過可以去食下啦😜。