同朋友去旺角TOP商場行街,行到好肚餓想燒肉放題一吓,就直接上四樓「八木橋日式燒肉」,我哋揀咗最貴嘅「雨餐」,因為而家二人以上就可以半價食到,最緊要係like埋社交平台專頁就可以升級食足四個鐘,勁抵食!► 頭盤我哋選好餐後,店員就會先上頭盤,除咗A5和牛西冷係一次性提供之外,其他都係可以無限追加。❀A5和牛西冷都好大塊而且唔薄身,油脂似降霜紋理分佈,燒熟後入口柔軟有即化嘅口感。一開始就食到A5和牛,都感到「雨餐」嘅高質。⦿四品和牛燒肉盛全部都係無限追加,呢個價錢淨係食A4和牛都抵晒。❀A4黑毛和牛和尚頭牛後腿内側位置,脂肪較少,牛肉香味濃,有少許咬口。❀A4黑毛和牛三角腩牛前腳對上腩位,充滿油香,入口軟滑溶化。❀A4黑毛和牛後腰肉大理石花紋脂肪分佈平均,我單邊燒10秒,入口感到脂肪溶化,柔軟juice,encore咗好多轉。❀A4黑毛和牛牛肩牛肩比例上有較多筋絡同油花,肉質較其他位置有嚼勁。❀香蔥薄切和牛用三種調味:蔥花、炸蒜、燒肉汁捲住嚟燒,燒熟後蘸蛋汁食無得頂。❀鮑魚鮑魚新鮮,洗得乾淨又切走埋內臟,餐廳提供咗燒烤小貼士,唔好直接燒個殼,只燒鮑魚肉嘅一面七分鐘,生熟度剛好,爽口彈牙。

► 頭盤
A5和牛西冷

❀A5和牛西冷
四品和牛燒肉盛

⦿四品和牛燒肉盛
全部都係無限追加,呢個價錢淨係食A4和牛都抵晒。
❀A4黑毛和牛和尚頭
牛後腿内側位置,脂肪較少,牛肉香味濃,有少許咬口。

❀A4黑毛和牛三角腩
牛前腳對上腩位,充滿油香,入口軟滑溶化。

❀A4黑毛和牛後腰肉

❀A4黑毛和牛牛肩
牛肩比例上有較多筋絡同油花,肉質較其他位置有嚼勁。
香蔥薄切和牛

❀香蔥薄切和牛
鮑魚、比目魚西京燒、味淋魚干

❀鮑魚

❀比目魚西京燒
比目魚塗滿醃料,燒前鐵板上加油,唔好反嚟反去,一面大約燒三分鐘,味道甘香帶甜,肉質嫩滑。

❀味淋魚干
雞泡魚乾兩邊慢慢燒到變實色,剪開一條一條食,風味十足。

燒到咁上下塊鐵板開始燶燶哋,就會影響燒烤質素,餐廳細心提供白蘿蔔絲俾客人自己可以清一清鐵板上邊嘅燶漬,店員更會幫忙換上新鐵板,咁就可以再重新開始燒靚和牛。

► QR code落單
「雨餐」多至110款食品選擇,好豐富,根本無可能試得晒。
⦿ 肉類
韓風瓷壺醬油牛肋條,A4岩手和牛肩胛肉、眼蓋肉、五花腩燒肉,Mozzarella芝士雞腿肉、米澤三元豚肉⋯⋯ M5和牛西冷同牛舌必點之選。
⦿海鮮
虎蝦、沙嗲燒廣島蠔、半殼扇貝、清酒煮蜆⋯⋯ 全部任食。

⦿揚物、燒物
多款天婦羅、炸物同燒物:蝦天婦羅、炸蝦多士、忌廉蟹肉薯餅⋯⋯

⦿酒の肴
食得燒肉咁上下,食吓泡菜同麻辣青瓜,都幾解到肉嘅油膩,仲有中華沙律、味付螺肉⋯⋯
⦿野菜
黑松露牛油雜菌、秋葵、南瓜、冬菇⋯⋯

⦿沙律
胡麻番茄、胡麻豆腐⋯⋯

⦿米事、麵食
赤坂魚蛋烏冬、冷素麵⋯⋯

► 自助區
⦿醬料
有醬料同調味粉選擇:七味粉、山葵汁、酸汁、燒肉汁。

⦿飲品
雪櫃放滿汽水同茶類,最正係有玻璃樽裝汽水,仲要唔係得可樂,有埋zero、雪碧、忌廉,襯晒食燒肉。

⦿甜品
「雨餐」Häagen-Dazs雪糕係任食,仲有雪糕、韓國雪條無限供應。
#八木橋日式燒肉
地址:旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place 4樓409A & 409 B號舖
2023-06-29
A5和牛西冷