2017-07-11
每次來九龍城都係夜晚嘅時候,今次亦都唔例外,上次其實有幫襯過呢間鋪頭但就冇寫到食評,今次既然係第二次幫襯,呢個食評就唔可以再唔寫啦。呢間糖水舖寫到明係由澳門開到過嚟香港,喺糖水舖雲集嘅九龍城黎講,佢哋嘅糖水的而且確有唔少嘅特別之處。講用料,的確非常新鮮。而糖水款式亦都唔係局限於只有雪糕或中西合璧個類型嘅甜品。成間鋪頭賣嘅都係手工甜品,仲要係一啲比較嘥時間去煮,去預備嘅舊式中式甜品。嗰晚我要左一碗木瓜雪耳百合糖水,一攞上嚟嘅時候真係大碗到嚇一跳。既然係糖水顧名思義就係甜嘅,雖然我個碗糖水係熱嘅但係木瓜就唔係話完全好熱,而雪耳就煮得非常之軟身,蓮子就好鬆化。而當晚有人要左一碗椰汁涼粉,試咗一啖之後淨係覺得椰汁味非常之濃,好唔好食就真係見仁見智,如果你鍾意好椰子味嘅嘢,呢款糖水應該幾啱你。最後賣單HKD99,我就覺得唔平,但如果比較起來食雪糕或者食啲fusion嘅甜品,我會寧願幫襯呢一間。