2022-10-31 1449 瀏覽
間唔中都會嚟西灣河食下嘢,最鍾意就係去太安樓掃街。今日約咗朋友嚟呢邊食晏,本來打算過去食車仔麵,點知友人話搵到間新食肆,想同我去試下。餐廳主打星馬泰美食,而午市就有 Lunch Set 供應,選擇都幾多,足足有成 20 款,而且定價合理,絕對係街坊之選。我哋每人揀咗個餐:香草炒豬肉碎、煎蛋配白飯 ($78) 同 砂煲老鼠粉 ($78),另外再加咗份小食。椰香咖央多士配半熟蛋 ($38)  多士烘得很香脆,咬落咔嚓作響。麵包入面塗滿了咖央醬,入口有好重椰香味,配埋中間嘅半溶牛油,味道一流。至於兩隻半熟蛋,水準亦很不錯,烹調時間控制得啱啱好,加入黑醬油,吃起來滿有蛋香,如果可以配少許胡椒粉,就更添美味。肉碎飯味道亦唔錯,豬肉碎加咗豆角、辣椒同香葉嚟炒,入口辣中帶鮮、鹹香味濃,超惹味。米飯粒粒分明,配埋隻脆邊嘅煎蛋一齊食,真係無得輸。第一次食呢款老鼠粉,用砂煲上,好有份量。原來老鼠粉即係銀針粉,入面嘅材料好豐富,有櫻花蝦、魚乾、肉碎、花生、半隻蛋、菜甫同蔥花等,撈勻一齊食,粉條滑溜彈牙 ,濕潤又帶陣陣豉油香,絕對值得一試。跟餐飲品點咗杯凍桔仔話梅水 (+$3),味道酸酸鹹鹹,生津解渴,好爽!
跟餐飲品點咗杯凍桔仔話梅水 (+$3),味道酸酸鹹鹹,生津解渴,好爽!至於另一杯檳城白咖啡,口感亦非常香滑,甘醇芳香,完全無苦澀味。