2020-05-10
星期日放監出咗銅鑼灣行街😛,順便食埋晏。朋友見我之前喺旺角食吉列牛好正,又話要食,於是就去咗銅鑼灣分店試下。餐廳位處於勁多食肆嗰幢百樂中心,所以環境格局都係差唔多。銅鑼灣分店同旺角店唔同,因為好似多好多款式,例如有吉列牛以外嘅牛扒料理🐂,同各式各樣嘅小食。嚟到見到有未食過嘅菜式,於是迫朋友陪我試吓。我哋叫咗🐮美式頂級牛里脊套餐($178),再搭配🍟咸蛋薯條($38)。成份餐比我想像中細,睇圖以為好大,哈哈。不過其實都好夠食,塊牛里脊扒夠厚,亦都唔細。另外,伴碟仲有好多洋蔥同一隻芝士大啡菇🍄。牛扒本身只係外圍燒熟咗,入面仲係生生的🥩。因為呢到會提供一個熱石爐,畀客人自行整熟塊扒,想食五成定全熟,就考你功夫喇!牛扒肉味唔錯,部位不會太韌。至於咸蛋薯條,份量好多,但我自己就覺得味道一般,咸蛋醬唔夠多,但落鹽就重手咗啲🙈。不過點番旁邊嘅黑松露醬中和下就OK,個醬好香好正。香辣忌廉雞肉炒麵($78),之前食過幾次咖喱忌廉烏冬,所以想試下新口味。店員有提醒炒麵會辣過烏冬,但我無諗過個辣度係有成三隻辣椒咁勁㗎🌶🌶🌶!BB辣程度嘅我食第一啖真係想噴火🔥,不過食下食下會接受咗啲,而且仲覺得幾惹味🤤;加上
BB辣程度嘅我食第一啖真係想噴火🔥,不過食下食下會接受咗啲,而且仲覺得幾惹味🤤;加上面頭嗰層南瓜味忌廉已經稍為調和咗佢個辣度。炒麵本身幾大碗,入面亦有唔少雞肉。
食完呢兩樣食物已經好飽,好彩我一早阻止咗朋友唔好嗌埋吉列牛,否則會食唔哂。不過我認為吉列牛性價比高啲,而且更Signature👍,下次嗌返先。
總括嚟講,依餐Lunch唔錯,如果以假日行街食飯消費來説都算幾抵。其中個香辣忌廉炒麵真係令我好難忘🤣。服務方面,店員幾有禮貌,仲會不斷幫我哋加茶,所以我哋直頭慳返唔使嗌嘢飲。