2021-03-09
是蛋🍳係長洲一間以蛋做主題既餐廳,餐廳有賣好多特色既蛋菜式😋雖然佢雖然個名叫是蛋,但係嘢食一啲都唔是旦。今次去長洲因為仲想留肚食其他嘢,所以就淨係嗌左碟意粉食😂 不過見隔離檯嗌左個炸蛋同溫泉蛋薯蓉望落去都勁吸引,個溫泉蛋薯蓉賣相極靚,配埋兩塊烘過既麵包,可以將啲溫泉蛋薯蓉搽係個包上面食,聽到佢地食既時候咔咔聲,塊包應該幾脆下🤤同埋個炸蛋,都幾大件,切開隻蛋,中間仲係流心既,望到我流曬口水👅 1⃣️真。卡邦尼意粉($78)卡邦尼意粉就食得多la,但係你又知唔知平時係香港食既卡邦尼多數都唔係正宗既做法。正宗既做法應該係唔落忌廉,淨係靠爆香啲煙肉,同埋落蛋汁製造個意粉好creamy好香既口感。呢間既卡邦尼就係sell正宗既卡邦尼🤤勁吸引 卡邦尼意粉整好送上黎之後,店員會即場幫你刨芝士落去🧀仲會好細心咁解釋一次呢個卡邦尼意粉係用左蛋汁、義大利煙肉同埋芝士,冇落任何忌廉,最好儘快食,因為啲蛋汁凍左杰左會冇咁好食😯 呢度既煙肉係脂肪比較多既,同埋比起平時出去食既厚好多,食落油脂感多啲,但係亦都香啲😍意粉既蛋汁好多令到成個意粉好creamy😚冇諗過冇用忌廉都可以做到咁creamy既口感,基本上每
1⃣️真。卡邦尼意粉($78)
卡邦尼意粉就食得多la,但係你又知唔知平時係香港食既卡邦尼多數都唔係正宗既做法。正宗既做法應該係唔落忌廉,淨係靠爆香啲煙肉,同埋落蛋汁製造個意粉好creamy好香既口感。呢間既卡邦尼就係sell正宗既卡邦尼🤤勁吸引 卡邦尼意粉整好送上黎之後,店員會即場幫你刨芝士落去🧀仲會好細心咁解釋一次呢個卡邦尼意粉係用左蛋汁、義大利煙肉同埋芝士,冇落任何忌廉,最好儘快食,因為啲蛋汁凍左杰左會冇咁好食😯 呢度既煙肉係脂肪比較多既,同埋比起平時出去食既厚好多,食落油脂感多啲,但係亦都香啲😍意粉既蛋汁好多令到成個意粉好creamy😚冇諗過冇用忌廉都可以做到咁creamy既口感,基本上每條意粉都可以掛到啲蛋汁,食落好滿足😌意粉煮得啱啱好,仲有啲煙韌既口感,真係al dente既質感👍成個意粉我真係好滿意😍😍