2024-10-17
位於牛頭角嘅「金飯館」真係一間值得一試嘅炒飯專門店,尤其係佢哋嘅炒飯系列,絕對係一大亮點。首先講講佢哋嘅椒鹽豬扒炒飯,$78一碟,份量多到驚人。飯粒粒分明,鑊氣十足,口感乾爽,無論係配搭炸蒜定係蔥花都令炒飯更加香噴噴。至於豬扒,更加係即叫即炸,每一塊都係大大塊,外脆內嫩,食落無油膩感,真係好滿足。每碟大概有五到六塊豬扒,質量同口感都保持得非常好,食落去完全唔會覺得乾柴。另一款必試嘅就係秘製沙嗲牛肉雙燶邊蘭王蛋飯,價錢一樣係$78。個雙蛋真係叫人睇住都覺得治癒,大大隻黃澄澄既靚蛋,煎到剛剛好嘅燶邊。沙嗲牛肉炒得微辣,配上粒粒分明嘅炒飯底,加埋濃稠嘅蛋漿,令成個炒飯更加有層次感,食落滿口香氣,真係一流!脆皮牛腩飯,$88。呢個菜式唔同於一般嘅牛腩飯,脆脆嘅外皮包住鬆軟嘅牛腩,口感好特別。而蠔仔肉碎泡飯,$78,就相對普通啲,無咩特別亮點。整體嚟講,金飯館喺炒飯方面絕對唔會令你失望,值得專程嚟試吓。