2022-03-28
去得九龍城多數都係食泰菜🥻,不過我今日目的係買泰國香料預備晚餐用,中午當然想食其它好嘢😜。路經見到呢間新餐廳,泰國名字但售賣港式食物,既然係新開當然要入去試試🤔。門口招牌光鮮,舖面用料選擇咗玻璃🏠🪟,透光度十足,裝修簡潔感覺高尚🉐️。落單後等食物其間,同店舖職員閒聊,先知原來呢度係隔離街我成日幫襯開泰象館嘅茶餐廳版😮,即時感覺好親切🫂。💎 鍋氣乾炒牛河人如其名,鑊氣好足夠,足夠到條河粉食落係脆口。牛肉大件得嚟厚薄適中,配菜一啲都唔懶,芽菜,韮菜頭,韮黃,洋蔥炒得剛剛好,食落仲脆口,河粉上色均勻。另外最抵讚係食完一啲都唔覺得油膩。💎 咸蛋蒸肉餅配飯呢個係快餐,肉餅肥瘦合乎黃金比例,肉質嫩滑,攤在碟上厚薄適中亦唔鬆散,口感彈牙,送飯一流。💎 京都豬扒豬扒嫩滑軟腍腍,啖啖肉,洋蔥煮過後焦糖化,口感清甜。添加菠蘿後味道層次更豐富,茨汁甜酸度適中,濃度剛剛好。棄用排骨改用豬扒係重本之作。人均消費💰 : $ 78總結✍ : 小炒出色,價錢偏略平,制作唔馬虎。出色的港式茶餐廳。NatNat評分💎💎💎💎➕️0️⃣▪️5️⃣💎(5💎為最高)
💎 鍋氣乾炒牛河
💎 咸蛋蒸肉餅配飯