今時今日講起食甜品食冰🍧相信大家都會諗起甜姨姨因為佢啲分店越開越多之餘,佢啲甜品沙冰都keep住有新款推出,而且一個驚喜過一個😍而且個個沙冰都份量十足🤩唔同一大班friend一齊食都搞唔掂喎🤣佢咁啱喺荷里活廣場開咗間分店,咁啱我嘅貨倉就係佢對面,嗰日就約埋班friend過去食冰同甜品啦🍧😋好似係最近最新推出嘅楊枝甘露冰真係一絕!我食完之後簡直可以用驚為天人去形容😍😍🍧楊枝甘露冰一上枱嘅造型就超吸睛🤩,中間插着一支芒果肉雪條,屹立不倒嘅造型打卡一流🤭加上佢啲冰真係超級足料,冰上面鋪滿咗泰國金柚粒同鮮忌廉,仲有芒果蓉,同埋我最鍾意就係佢係綿綿冰嘅口感入口好soft好軟滑🫶🏻真係好似食緊啖啖楊枝甘露😋職員會提醒我哋由上而下,由外以內咁樣食,食到中間繼續有驚喜,好似拆禮物咁樣,下面係勁多芒果肉同埋芒果脆脆,口感超級豐富,怕你唔够味佢仲有一兜楊枝甘露醬俾你淋落去,真係超細心!由頭到尾我哋邊食邊讚嘆就知道呢個新岀楊枝甘露冰有幾正!希望佢唔係期間限定會長有,下次我再嚟一定要再點返佢!👍👍👍🍧我哋重點咗另一個醬爆冰,其實即係花生醬口味嘅冰,佢仲同海邊走走蛋捲Crossover,喺冰嘅頭頂放咗一條海邊走

🍧我哋重點咗另一個醬爆冰,其實即係花生醬口味嘅冰,佢仲同海邊走走蛋捲Crossover,喺冰嘅頭頂放咗一條海邊走走嘅蛋捲,賣飛佛😍次次去台灣都要買海邊走走🤭同樣地每一層都有驚喜,冰上係花生醬同煉奶,中間係花生粉,下面係花生波波,成件事超級香濃花生醬味,果然係醬爆🤭

🍧人多先可以食到咁多款冰😋我哋第三款冰叫咗個400次髒髒kitkat 冰,我最鍾意食朱古力味口味嘅冰,佢今次喺冰上面打咗一個400次咖啡泡cream,好香咖啡味好幼滑,而另外出面鋪滿美祿粉,果然有一種髒髒包嘅感覺,中間仲有特濃朱古力同埋朱古力雪糕,朱古力控一定要食呢一個冰!

佢其他甜品除咗保留嗰啲傳統中式嘅甜品之外,亦都有創新手工甜品,好似有Crossover 甄沾記特濃椰糖嘅心太軟,又係正到喊🫶🏻完全感受到甜姨姨點樣喺傳統同埋創新入面攞到平衡,試完佢新嘅冰同埋甜品後真心覺得真係得甜姨姨先可以挑戰到自己仲不斷突破💪🏻

所以我好開心佢開咗間分店喺鑽石山荷里活廣場咁近我,咁我得閒又可以過去食冰先,寫寫吓而家又掛住個楊枝甘露冰了🤣

店名:甜姨姨 (荷里活廣場分店)
地址: 鑽石山龍蟠街3號荷里活廣場1樓177號舖
2023-12-01