2019-01-11 191 瀏覽
自己同屋企人一直都好鐘意食上海嘢。不過喺香港嘅上海嘢食來食去都係嗰幾間連鎖店,可惜佢哋啲質素都開始變得參差。高級嘅上海嘢價錢又唔夠親民。好耐都未食過啲性價比高嘅上海嘢啦。 直到見到北角開咗間新嘅上海嘢,就急不及待去試吓!呢間太元樓唔單單係做上海嘢,佢主打係京川滬菜,嗰餐牌望落真係好豐富。第一次去見佢紅紙都未滅,應該係開張左冇幾耐。不過已經好多人,平日等位都要等左陣。不過好彩啲職員做嘢都好快手好快比到枱我哋。佢哋裝修非常之光鮮俾人一個好高級嘅感覺,比起同區嘅其他餐廳好好多,唔講仲以為係高級嘅集團式餐廳。餐廳上菜上得好快,唔洗怕餓親。點咗幾樣川菜同上海嘢。排骨擔擔麵嘅麵質真係好好,好耐冇食過咁滑嘅麵,時間煮得啱啱好,唔會太軟身,仲係好有咬口。嗰湯好夠味,又唔會太杰身。排骨都唔錯,唔會油。小籠包好食過出邊好多,要湯汁有湯汁,而且冇油膩感。我自己食四隻到仲得!小籠包嗰皮先正,夠薄身,不過一啲唔都易穿。點解我會知?因為夾嗰陣夾唔實,蹬咗佢落嚟都冇穿😂加十分!仲有不得不提佢嘅口水雞!真係好好味。出邊嗰啲得嗰油字。呢度一啲都唔會!口水雞嗰汁同外面食到嘅好唔同,一食就知一定係自家制,而且冇味精。大家一

仲有不得不提佢嘅口水雞!真係好好味。出邊嗰啲得嗰油字。呢度一啲都唔會!口水雞嗰汁同外面食到嘅好唔同,一食就知一定係自家制,而且冇味精。大家一定要試!佢嗰汁已經夠我食幾碗飯。

最後就係我最愛嘅水煮魚。味道好夠,一啲都唔多油,魚好新鮮好滑。我自己食得辣,所以覺得可以再辣啲。不過唔係好食得辣嘅朋友就岩哂啦。水煮魚入面嘅馬鈴薯粉,係我食過咁多間最好!點解?因為我自己本身嗰胃好易胃痛,食得太多薯粉呢啲難消化嘅嘢就一定會唔舒服。不過呢度我食咗幾碗都冇問題,真係好開心。

太元樓嗰menu真係太多嘢食!一次真係試唔完。一定一定會再返嚟食!又多一間飯堂啦!又有新飯堂啦

排骨擔擔麵
口水雞