2018-03-08 5790 瀏覽
大陸既同事來香港玩,佢想食d地道野, 所以帶左佢來東寶試下d鑊氣小菜。本身唸住星期五晚一定要等位等好耐, 點知又唔係喔,等左10分鐘就可以入座。 今晚老闆請吃飯,就梗係要食好野啦, 但其實我地得四個女仔,所以都無叫太多, 首先係椒鹽九肚魚,不過今次既做法同以前食開既有d唔同, d魚開左邊來炸,以前係成條炸,咬開還會見到白色好嫩既魚肉,但今次既做法唔咁好食,不過味道還是保持水準。薑蔥魚雲煲,好香好有鑊氣,送啤酒一流, 可惜份量比較少。黃金蝦,好鍾意食佢個蛋黃既鹹香, 今次d蛋黃唔算多,唔會太漏, 蝦有炸過,蝦殼好脆, 成隻可以連殼食落肚。薑汁芥蘭, 切得比較大條,有少少over cook, 係今晚比較失水準的一道菜最後壓軸出場既係椒鹽瀨尿蝦, d 瀨尿蝦好大隻, 上碟時已經剪為三件,方便人客進食,都既貼心, 肉質不算包滿, 但有蝦膏,都不欺場。不過兩條已經要5百幾蚊, 都係尼d場合先適合出現

椒鹽九肚魚

薑蔥魚雲煲,好香好有鑊氣,送啤酒一流, 可惜份量比較少。
姜蔥魚雲煲

黃金蝦