餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
資訊:

2022-01-13 2341 瀏覽
每過一排就會想去食下海鮮,蟹仙的確係市區食海鮮好地方!每次去總會非常難忘,因為每款海鮮都好有鮮味😋餐廳都幾多人,而且店員服務好好,會周圍同人傾計介紹海鮮款式同來源,感覺好開心融洽呢!而這裡特別之處是,店員會幫忙蒸+夾海鮮,只需要坐定定傾計等食就ok!點了$439的海鮮餐,先來的是貝殼類海鮮,每款海鮮都是野生的,而且上碟時還在動,非常新鮮!台灣九孔鮑魚—口感幾好,咬落去軟香中滲出甜味,海水味濃郁,慢慢食,享受鮮甜味道紐西蘭刀背蚌、月亮貝同大西洋野生青口都超大隻,特別喜歡月亮貝 ,食落去超鮮甜,仲包含了滿滿的海水鮮味😋另外韓國蠔雖然不算好大隻,但同樣咬落去微甜中帶鮮味,水準不錯食過貝殼類,就到了重點-龍蝦和蟹😍幾樣都是我favourite,而且每款都超水準,好滿足😋澳洲龍蝦蒸的時間調配得剛剛好,啖啖肉之餘肉質超新鮮彈口,龍蝦膏非常香口,有點似蛋黃😋另一滋味之選是罕有大黃奄蟹🦀,當晚的蟹是特別的綠色膏,代表這蟹並非雜食,而是食海草的。蟹膏食落去甘香味重,吃過後有好特別的回甘味,再加上甜香實在的肉質,一吃難忘。至於饅頭蟹,不能expect食好多肉食,主要是吃鮮甜味 ,特別喜歡橙色膏的蟹,食落去

越南大虎蝦
台灣九孔鮑魚

紐西蘭刀背蚌
大西洋野生青口

澳洲青年龍蝦

太平洋饅頭蟹

至於饅頭蟹,不能expect食好多肉食,主要是吃鮮甜味 ,特別喜歡橙色膏的蟹,食落去超鮮甜!

最後就品嚐吸收了海鮮精華的粥,真係好鮮甜~

以這個價錢,食到如此fresh的野生海鮮,還有
極緻服務 (店員非常快手地蒸海鮮、倒垃圾、湛水),的確難得!一定再來😆😋😋

越南大虎蝦
台灣九孔鮑魚