2019-09-14
平日要翻工來唔到,係別無他選嘅情況下唯有星期六來打卡。等咗大約半個鐘到先有位🙈(好彩前面有兩個哥哥仔放棄唔排)入到來先正式望下環境。裝修以粉紅色同花牆為主,幾浪漫公主feel:本身見到openrice食評有下午茶餐menu,但來到問人先知原來要提早預訂,正常menu對於只係想飲下嘢食個甜品嘅人來講選擇都叫ok:粉紅公主👸🏻唔鍾意太甜嘅人未必鍾意,不過外型睇粉粉紅紅咁都係「呃like」嘅打卡飲品。杯沿邊都沾上紅色粉末,食落似🍓味。日本明太子素麵聽聞呢種麵都有幾百年歷史......好味,但質感對我來講同超市買嘅上海素麵差唔多味(應該係我太愚鈍分唔到🙈)。撇除麵來講,個湯汁唔漏,帶點明太子的鹹香加辣味,再配蝦乾同溫泉蛋,係值得一試嘅dish。至於個蟹餅。。唔係我杯茶🙈所以唔評論啦。玫瑰茉莉果茶精緻,instagrammable,果嘅甜同花嘅清香幾balance。流心抹茶撻推介大家一試。隔離個雪酪係紫米露嘅味,溶得好快要趁早食,配上朱古力脆片都幾正。抹茶撻上嘅時候仲暖,一冷一熱,食起上來
粉紅公主👸🏻
日本明太子素麵