2023-04-17
友人岩岩搬咗過黎呢個屋苑,上去參觀完屋主就帶我黎呢度食埋飯先散水。半開放式格局,有卡位亦有梳化位,燈光柔和,坐得都幾舒服。見到有二人餐,望落都唔錯,但友人唔食牛,唯有捨棄好彩佢仲有晚市套餐是日餐湯係洋蔥忌廉湯,入口有洋蔥香甜味,加埋忌廉增加香滑度; 而加$28可轉龍蝦湯,湯內有隻蝦球及少少多士脆粒,幾香龍蝦湯味。仲有鬆軟餐飽配食,LIKE呀!五款晚餐中以肉類為主,有豬/牛/羊/鷄及魚選擇,梗有一款岩食煎魚對我黎講從來都吸引嘅,所以就選擇香煎比目魚配滕椒牛油忌廉汁 ($238),配以橙色蔬果為代表嘅配菜 (甘荀仔及南瓜),仲有客烤蒜頭,賣相吸引呀。有片青檸,可以唧少少係魚肉上提鮮亦可; 一客有兩件,魚皮煎得香脆,帶點厚度嘅魚肉,無骨可以開心輕鬆食,點少少滕椒牛油忌廉汁多一份油香味,份量岩岩好。友人就點咗客燒紐西蘭羊架配薑味甘荀蓉 ($288),整體擺盤比人一種高水準感覺。兩件羊架燒得表面帶少少焦香位,切開內裏仍帶少少粉紅色,友人表示羊味幾出,入口幾鬆軟及仍帶少少肉汁。無論與燒汁又或係沾少少薑味甘荀蓉都同個肉係夾嘅。配菜方面除咗都有甘荀仔及原個燒蒜頭外,另有烤薯仔,保證夠飽。套餐包埋餐飲,
半開放式格局,有卡位亦有梳化位,燈光柔和,坐得都幾舒服。
見到有二人餐,望落都唔錯,但友人唔食牛,唯有捨棄
好彩佢仲有晚市套餐
套餐包埋餐飲,今晚想飲得特別D,佢枱上有D特飲推介,補錢轉飲蝶荳花梳打 ($42)及鳯梨梳打 ($42)。一紫一黃,打咭一流。飲落有檸檬及鳯梨嘅果香味,加埋梳打嘅有氣,呢D轉熱日子飲岩晒。
第時再探友人,又多個開餐地方。