2014-02-09
同事題意黎食下齋,黎到聯和素食,原來呢度好出名,要訂枱架,如果唔係lunch time有排等。今日好好彩,老闆幫我地叫啲食客掉位黎讓張大枱比我地,等左一陣就有位。餐牌好多野揀,雖然話係素,但啲名都係“肉”黎架喎,快快落單試下先。老闆問開唔開茶開就計茶錢,咁鐘意飲茶嘅我梗係開啦,普洱茶,水滾茶靚。另叫小炒餐就有餐湯送,雖然無人人叫餐,但老闆都比足咁多人頭。紅青蘿蔔粟米湯,清甜好飲。黑醋琵琶豆腐 $58新鮮炸起好香口,一啲都唔油,豆腐淋得黎又口有咬口,點啲黑醋汁好開胃,食哂都唔覺膩。金牌生炒骨 $58甜甜酸酸好正,雖然係素,但食落好真,有排骨味,大大碟,正呀。燒汁素鰻魚飯 $38個樣望落唔似鰻魚,但又真係有鰻魚味喎,好搞笑。超大碗飯,如果燒汁再多啲就好啦,撈汁好好味。川味素回鍋肉 $58又係好真回鍋肉味,仲有肉嘅口感,唔知用咩整肥膏個part呢?半透明個樣超真!!西芹老左啲有,其他炒得好味。酵母刺身壽司 $38刺身個樣真係呃得人呀!但可惜味同口感都唔似,都幾好味嘅,黃色粉唔知係咩黎呢?食唔出有味?價錢都幾大眾化,老闆又勤加水,但廚房得一個,出菜出得慢,趕時間就唔多識合黎嘞。
餐牌好多野揀,雖然話係素,但啲名都係“肉”黎架喎,快快落單試下先。 老闆問開唔開茶開就計茶錢,咁鐘意飲茶嘅我梗係開啦,普洱茶,水滾茶靚。
另叫小炒餐就有餐湯送,雖然無人人叫餐,但老闆都比足咁多人頭。紅青蘿蔔粟米湯,清甜好飲。 黑醋琵琶豆腐 $58
新鮮炸起好香口,一啲都唔油,豆腐淋得黎又口有咬口,點啲黑醋汁好開胃,食哂都唔覺膩。 金牌生炒骨 $58
甜甜酸酸好正,雖然係素,但食落好真,有排骨味,大大碟,正呀。 燒汁素鰻魚飯 $38
個樣望落唔似鰻魚,但又真係有鰻魚味喎,好搞笑。超大碗飯,如果燒汁再多啲就好啦,撈汁好好味。 川味素回鍋肉 $58
又係好真回鍋肉味,仲有肉嘅口感,唔知用咩整肥膏個part呢?半透明個樣超真!!西芹老左啲有,其他炒得好味。 酵母 刺身壽司 $38