2009-01-10
本來打算去文武廟/太平山街那頭找食的. 不過適逢是尾牙, 公司交帶的事交由同事仔辦理, 自己要等埋個call先閃得. 那順路順便沒有了. 行出公司便要特登黎到上環, 在上環街市落車後, 天頭凍又未有力量行上山, 就不如街市找找看. 慣例繞場一週, 想找家食點心的, 一間已經食得多, 一間下午點心已經收爐, 咁點算呢. 街市茶記吧. 上環街市設計好特別, 不是一行行的設計, 而是一個個亭, 一個亭四個檔, 再加上旁邊凹位檔, 所以, 要找一個檔, 唔熟地頭的真的要繞場一週. 而源興茶檔正正是在街市旁邊的凹位檔.天寒, 總是食點暖胃的好, 但不想吃飯, 意粉亦不感興趣. 加$$ 原來可轉公仔麵, 火腿燴公仔麵吧. 要試一家茶檔, 最好從簡單著手. 火腿, 是很久沒有食過的煎香火腿, 看見因為油煎令火腿稍為凸起的小氣泡, 不過, 唔夠燶, 3塊火腿燶少少香少少更佳. 公仔麵呢, 說是燴麵, 但感覺像撈公, 不過那甜而濃的豉油汁令平凡的公仔麵, 添下色彩.奶茶, 果然是滾熱辣的奶茶, 在寒冬的日子, 此等奶茶, 雖不能令人精神一振, 但絕對能駒走身上的寒氣. 用上黑白淡奶, 夠濃香, 夠奶味.
奶茶, 果然是滾熱辣的奶茶, 在寒冬的日子, 此等奶茶, 雖不能令人精神一振, 但絕對能駒走身上的寒氣. 用上黑白淡奶, 夠濃香, 夠奶味. 愛港式茶人仕, 絕對不能忽視街市茶檔的奶茶 .
再行過西環, 找那家老式茶樓, 不過是疲倦, 是那份公仔麵份量夠, 只是在門口看看, 想著, 都係下次先啦......