2010-08-14 13 瀏覽
某日很懶惰的只想係屋企附近搵D野食,就黎左呢度食飯,其實以前曾經黎過幾次都覺得可以的,是日懶得諗就入左黎啦。大概係午飯時間點幾兩點都有唔少客人,不過我地一入到去都即刻有位坐,環境係有DD迫同嘈,不過係MK寸金尺土係咁架啦。首先叫左個上海粗炒,呢個幾乎係每次黎都會點的,因為唔會太難食~ 不過一食就知係烏冬黎既,雖然感覺怪怪,不過又唔難食的。係鹹鹹地既醬油味道,加上肉絲,椰菜,冬菇等全部切絲,都炒得幾入味,同埋感覺又唔會太油膩,所以最後都食哂。另外叫左個飯,原來我地叫蝦仁炒蛋,黎到既時候雖然D蛋炒得好好食,不過D 蝦就有少少問題... 味道怪怪地,有D酸味,應該係變左啦。同佢講佢都好樂意幫我地轉個另一樣,叫我地炒過第二樣,最後就要左比較穩陣既涼瓜牛肉。涼瓜牛肉黎到好香豆豉味,炒得唔錯的。涼瓜夠爽口而且帶甘味,一D都唔覺得苦,牛肉雖然有肉味不過略嫌好似過淋左少少喎~ 另外就係唔知點解食落有D甜口,感覺怪怪,睇黎落糖落多左?不過都唔係難食的,而且又唔係太大碟,所以最後都食哂。這裡食物水準當然同好好仲有一段好長既距離,不過佢唔算太差的,而且價錢唔係太貴,都算係咁上下啦。

上海粗炒
一食就知有問題既蝦仁炒蛋