2015-03-14 1497 瀏覽
之前食開新之城間金滿都, 但係早幾個月前執咗, 老婆一直好想食返佢個炸春卷, 見有分店咁唯有山長水又遠行過去揾返來食。一坐底已經覺得好似有啲中伏嘅感覺, 點解一間主打越南菜嘅餐廳竟然有買港式茶餐廳粉、 麵、 飯嘅呢?落單我例牌一定係生牛肉湯河, 老婆就香茅豬排轉金邊粉再加個細春卷, 由於我哋倆個都有啲肚餓所以唔係叫下午茶而係叫正常價錢$35嗰種, 見餐牌寫住泠熱飲品加$5.- 特飲就加$10.- 落單時已經問咗個侍應一次係咪加$5.- 佢答話係咁我就要一杯凍檸茶加一杯凍奶茶。等嘢食途中侍應放底張單, 見轉金邊粉加$2.- 加嘢飲就每杯加$6.- 咁就揾個疑似經理嘅高級啲職員問下點解加$5.- 變咗$6.-之後佢嘅神級回覆竟然係: 係呀! 加咗價$6.-呀! 然後就行開咗!算啦一兩蚊費事同你計, 過咗陣足之等到有得食, 唔知大家有無試過生牛肉湯河啲湯係唔熱嘅呢? 佢又唔係話好凍應該有30℃咁上下, 但係請問點可以整熟啲牛肉呢? 咁就又揾番嗰個疑似經理嘅高級啲職員同佢講話唔夠熱, 佢都好好人咁話同我換嗰碗!換返來嗰碗佢哋為表誠意, 將之前碗河粉用另外一個碗再上然後再將牛肉灼熟放面, 咁就叫

換返來嗰碗佢哋為表誠意, 將之前碗河粉用另外一個碗再上然後再將牛肉灼熟放面, 咁就叫換嗰碗比我! 點解我知? 因為我之前嗰碗已經加咗辣椒粒同個湯依然保持住30℃咁上下!

老婆比咗舊香茅豬排我食, 香茅豬排竟然無香茅味!  咁同普通炸豬排有乜分別! 個春卷可能係工場貨就無乜特別都係嗰個味, 但係就無跟汁同生菜!

唉! 又要用金滿都個名又唔認真做!
5 分鐘 (堂食)