2020-06-10
1 蟹肉香芒炒飯分量來講,兩個人分就差唔多。蟹肉同埋芒果嘅份量就唔算超級多,但係都幾足夠用嚟送飯。2 鐵板蠔仔蛋啲人話啲蛋好乾,我又唔覺。我見佢塊鐵板下邊有鋪左芽菜,可能都可以保濕,避免蠔仔蛋太過乾身。不過重點真係在於佢有好多蠔,仲要係咬落多汁,加埋辣椒醬過癮嘅🤩如果兩個人返嚟食就會太多,可能要有三四個人share先食得晒。3 蒜蓉燒泰式大蝦最鍾意都算係呢個菜~ 餐廳都好細心,切開咗一半先再上菜、咁樣拆蝦殼就唔使咁煩,不過,其實識落啲蝦殼都唔容易折,怕污糟就要諗下🤣 蒜蓉十分濃烈,我估應該係炸蒜再混合蒜蓉醬🤔 不過蝦肉就唔係完全吸收到嗰陣味,就咁食肉好似有啲乾嘅。不過以燒烤來講,算係一流。4龍眼冰雖然嘢飲份量就細杯左啲,仲要無跟餐會(除非叫二人餐啦)不過,甜度和龍眼味平衡得幾好。重要,你叫佢少冰,佢真少冰左比你👍🏻👍🏻價錢方面:二人餐同我單點食物再叫兩杯野飲比較、其實唔係真係抵好多。🤔(個人覺得),同埋你單點可以是試啲唔同嘅嘢
蟹肉香芒炒飯
2 鐵板蠔仔蛋