2009-12-05 27 瀏覽
北區近年多了一批粉麵檔開業,而且主打自家製魚蛋,雖然並不是每一檔都咁出色,但總算百家爭鳴,好過一家獨大. 老實說價錢並不實惠,二十圓一碗,北區大把選擇,就旁邊新康街就已經有另一檔"水上人聯發餐廳",又是主打魚蛋.亦不過十六蚊一碗,而且仲有生滾粥出售,不過學利另有法寶,就是有單人火鍋. 學利面向大街,有點地利,但人流依然不多,魚蛋河除了三片魚片之外,還有四粒魚蛋,先呷一口魚湯,魚味鮮甜,魚湯是對辦落足料,撥開河粉,讓河粉充分吸取魚湯,入口滑溜,在北區可以算是水準以上,與同類麵檔比好得多了.奇怪地,上水好多粉麵檔麵無人提供地址,等我睇睇先. 魚蛋雖然魚味濃郁,然而有點死實,雖然都有點彈牙,但並非柔韌性,而是硬梆梆的,魚片炸得不夠香,香味未能充分揮發.

奇怪地,上水好多粉麵檔麵無人提供地址,等我睇睇先.

2009-11-30