2018-12-02
朋友嚟香港旅行,想試下啲特別啲嘅點心,諗起飲茶嘅點心造型好可愛,所以就帶朋友嚟食!因為大部分可愛造型嘅點心都係係包點,所以今餐食咗好多炭水化合物。我哋總共叫咗四籠包點,最得意又好味嘅係'睇住流奶'!要小心熱,因為一咬開,啲奶黃就湧出!食咗幾次,流心率係100%! 香濃嘅奶黃加上熱騰騰嘅包子,真係一個唔夠喉!其他包點就造型可愛,味道正常,無睇住流奶咁突出!'狗不理腸'嘅臘腸有酒香同埋肥瘦平均。'一籠八戒'嘅小豬造型好可愛,不過個內餡有少少乾。另外仲試咗期間限定大閘蟹系列嘅'有隻蟹包',內餡有蟹粉,粉絲同豬肉。其實蟹味未算好出,不過睇住包上嘅橙色可愛小蟹,大家都好開胃咁食曬。同系列嘅'蟹粉布拉蝦腸'比較有驚喜。首先,淨係個蝦腸已經好好味,因為腸粉好滑,加埋蝦米同甜豉油已經好有鮮味。其次,個蟹粉好濃郁,仲要個分量好有誠意。原本睇圖,我地都係估應該只係好細分量,點知一上碟,啲蟹粉有一瓶!大約喺平時喺超市買嘅布丁咁大瓶。加埋蟹粉,成碟腸粉嘅鮮味層次提升咗好多!我哋亦試咗'有色蝦餃'。一上枱大家都嘩咗一聲,因為個餃皮真係好靚,除咗有淺粉紅,橙同綠,仲有啲金粉閃閃。個餡雖然冇原粒蝦,仲都食出蝦肉,所
'一籠八戒'嘅小豬造型好可愛,不過個內餡有少少乾。
我哋亦試咗'有色蝦餃'。一上枱大家都嘩咗一聲,因為個餃皮真係好靚,除咗有淺粉紅,橙同綠,仲有啲金粉閃閃。個餡雖然冇原粒蝦,仲都食出蝦肉,所以都好滿意!
'蟹籽燒賣'外型相對平實,豬肉餡加咗虫熱騰騰咁食都唔錯!
最後一道點心係'鴿吞鳳梨'。呢個又係被個可愛鴿造型所吸引。不過麻麻地好味,因為太乾,所以一咬就成個碎咗。
總括而言,大部分嘅點心都好睇好食,大家今餐都因為點心嘅得意造型而好有食慾!雖然價錢比普通茶樓貴,都過都值得一試!