2019-01-06
華嫂冰室,可謂聞名全港,7-8年前年靠住網上宣傳+樂叔名氣掘起。近年,華嫂分店越開越多,人氣穩定,證明佢既食物係受到肯定,唔洗打手啦作為一個元朗人,可以成日咁近去到屏山本店食(聽講本店食物始終最好,我未試過其他分店),真係一種幸福黎一般黎講就要排15-20分鐘啦,有時好彩5-10分鐘都入到~冬天黎食就舒服d。咁多年黎茶檔既格局都無改,唔fancy無華麗裝修,但每次黎就係熟悉既風味,非常鐘意平時去其他餐廳我都會揀下唔同野食,唯獨黎華嫂,每次都係叫:招牌豬仔包+皮蛋芫茜湯豬排米線+冰花/熱奶茶有時我都想食下d未叫過既,例如招牌菠蘿包(因為唔食蕃茄),但真係抵擋唔到喱幾樣野既魅力烘到少少脆既豬仔包,夾住芝士、蛋、咸牛肉,簡單由咸牛肉蛋治演化,將多士改良成豬仔包,就算食個麵夠飽都要嗌皮蛋芫茜湯豬排米線+餐肉以前我係唔食皮蛋同芫茜。有一次食完喱個湯底,我兩樣野都鐘意食豬排煎香,有時會有冰花皮蛋。喱樣野唔算特別,但又真係無咩邊到可以食到而且出名女朋友就叫左喱個蕃茄湯雞翼米線蕃茄湯亦係華嫂最出名之一,超濃既蕃茄湯,坐隔離都聞到。雞翼亦都係top2既餸華嫂既野食,唔敢講話好特別,但要係其他地方搵到都唔
皮蛋芫茜湯豬排米線+餐肉
女朋友就叫左喱個蕃茄湯雞翼米線
華嫂既野食,唔敢講話好特別,但要係其他地方搵到都唔係容易。每樣野既水準都平均以上(我覺得好高分),係我心目中頭幾位既最喜愛餐廳