2019-11-07 95 瀏覽
一月一聚會,同朋友相約食飯,我地商議過後決定食台灣美食。九份十分,咁有台灣feel,當然係首選啦!佢嘅位置十分方便,近站,係商入面,好容易搵到。超多野食,餐牌令人眼花瞭亂,飲品都有勁多選擇,要慢慢睇先得。同朋友兩個人當然要揀兩個正餐,然之後share食。朋友都讚成! 然後當然唔少得小食同埋飲品!我一向都好鍾意食牛肉,又唔想食得太過飽,於是呢就叫咗一個紅燒牛肉麵。 真係冇揀錯,一碗粗麵配上一大片紅燒牛肉,牛肉嘅份量一啲都唔少,真係好開心!呢度嘅牛肉醃得好入味,而且肉質鮮嫩,我個人認為比肥牛更加好味!加上佢嘅湯底好濃郁!牛肉配埋麵食更加好味,朋友都對呢款牛肉麵讚不絕口!二朋友自己呢就叫咗個綜合滷味肉燥飯 呢個飯嘅優點就係 咩餸都有 有雞翼啦 豬大腸 鴨舌 仲有半隻鹵水蛋 同埋肉燥 味道一樣咁好最值得留意嘅但係佢嘅台灣鹽酥雞,係即叫即炸嘅! 所以啱啱出爐嘅時候 脆卜卜!呢款炸雞亦都會配各種唔同嘅調味粉,好得意,自己鍾意畀咩粉就畀咩粉,夠哂自由! 我自己就比較喜歡佢嘅原味粉 同埋辣味粉。最後呢我就叫咗一杯宇治抹茶紅豆鮮奶,一上枱 顏色超靚,一定好滋味!抹茶味超香濃,嗰時勁口渴 一飲甜入心扉!至

二朋

至於朋友就叫左杯胚芽珍珠奶茶味道同樣超好!成餐飯唔算好貴,但係就食得好飽啦!正呀!