2021-04-10
//😍台灣自家釀制啤酒🍻//·🍻台灣啤酒拼盤 $238佢地嘅啤酒由台灣運到香港,以及店內嘅供應,全部都keep住chill的,確保客人飲到每款啤酒嘅風味·👇🏻以下由淡到濃啤酒排列,店員建議順序咁飲👇🏻·🍺【紅龍果柳丁酸啤】@五十五街 (ABV 5%)呢款係六款之中相對較淡嘅一款,但果味十足,粉紅色好靚😍先有紅龍果嘅味道,再有柳丁🍊的勁酸感,尾韻伴隨麥芽甜味。·🍺【小暑茉莉花社交型啤酒】@啤酒鬼(ABV 4.5%)用上台灣產的茉莉花,果然嗒真啲係有茉莉花的香氣,仲有啲熱帶水果香氣,味道都幾清新·🍺【Low逼馬告白啤酒】@蔡氏啤酒(ABV 5.4%)主調係檸檬🍋和香茅,我飲落就覺得檸檬味重啲,清爽得嚟帶少少苦·🍺【暗黑蜂蜜啤酒】@金色三麥(ABV 5%)用上台灣產的龍眼蜜🍯、堅果、焦糖、拖肥糖味,聞落幾香,入落有啤酒嘅苦澀得嚟又易入口🤤·🍺【百香果酒花】@吉姆老爹(ABV 7.5%)用上台南產的百香果,聞落同飲落都頗重果香味,帶微酸,啱哂女仔飲👧🏻,而呢杯酒精濃度比較高啦🤫·🍺【蚵仔黑】@西鬼啤酒(ABV 8%)釀酒師於煮沸麥汁過程中加入蜂殼蠔肉🦪,但飲落冇蠔味的,而係飲到咖啡同少少朱古力
🍻台灣啤酒拼盤 $238
👇🏻以下由淡到濃啤酒排列,店員建議順序咁飲👇🏻
🍺【紅龍果柳丁酸啤】@五十五街 (ABV 5%)
🍺【小暑茉莉花社交型啤酒】@啤酒鬼(ABV 4.5%)
🍺【Low逼馬告白啤酒】@蔡氏啤酒(ABV 5.4%)
🍺【暗黑蜂蜜啤酒】@金色三麥(ABV 5%)
🍺【百香果酒花】@吉姆老爹(ABV 7.5%)
🍺【蚵仔黑】@西鬼啤酒(ABV 8%)
釀酒師於煮沸麥汁過程中加入蜂殼蠔肉🦪,但飲落冇蠔味的,而係飲到咖啡同少少朱古力味☕️
✨掌門出招拼盤(二人)$198
炸牛腩、炸軟殼蟹、迷你漢堡、海鹽薯角、芝士球
當中最好食嘅就係炸牛腩同炸軟殼蟹😋,炸粉唔會太厚,炸牛腩好腍身😚
✨香炸單骨雞翼 $50
冇諗過咁大份,目測十隻都有,炸得都香脆🤪
✨燒牛舌(兩串)$58
厚身,爽口😆
✨醉雞卷 $58
冷盤,雞卷都嫩滑,仲好有酒味😂
🌟推薦手工啤酒🍻平日夜晚都幾爆😌
掌門精釀啤酒
旺角染布房街12-14號依利大廈地下A號舖
多謝你睇到呢度
👇🏻
#eatbetter旺角 #eatbetter台式
👇🏻
#hk #hkgirl #hkfoodie #hkfood #hkig #food #foodie #hongkong #hongkongfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #食評 #吃貨 #食好西 #香港美食 #旺角 #旺角美食 #台灣菜 #台式 #掌門