2024-10-29 223 瀏覽
上一篇考過大家,星期日邊度最多印度人,今次再考你地,星期六邊度最多印度人?啱啦,都係印度!上一篇介紹個人覺得人口密度最高嘅香港印度素食餐廳,今次就到二訪肉食啦!🍖首先係一個蟹肉湯,竟然系用上水蟹,而水蟹本身用嚟做湯系會特別鮮甜,個湯好濃味,記住一定要咬反舊冇咩肉嘅蟹,因為啲肉索返啲湯汁,味道係會倍增嘅。🍖跟住叫咗一個叫做65pieces 雞肉既飯,上枱嘅時候只係得一舊雞喺個飯頂,當我查緊消委會嘅電話嘅時候,朋友已經fact check咗,原來係指65種香料,而且雞肉並唔係只係一件,成個底都係,個飯有少少濕潤,但係食啲雞嘅時候,竟然冇被濕氣蓋過,個外皮仲繫好脆,裏邊仲繫好嫩滑,而且仲標緊煙。最緊要系,仲有另外一隻雞蛋喺個底度,咁唔係成為印度親子丼?消委會電話接通,我話佢哋聽呢個飯好好味,就收咗線!🍖食咖喱一定要襯澱粉質,我哋叫咗Sambar Vada同埋naan,都非常好味。前者其實系用豆做成, 好似油條咁嘅嘢,配合咖哩汁同乳酪,仲有生洋蔥,清新得嚟又有少少刺激,我哋將佢筆落碟度食,仲可以自己diy變成好似高級西餐廳嘅擺碟咁。Naan我哋叫咗原味同埋蒜蓉,唔好問我邊個好食,why not

🍖食咖喱一定要襯澱粉質,我哋叫咗Sambar Vada同埋naan,都非常好味。前者其實系用豆做成, 好似油條咁嘅嘢,配合咖哩汁同乳酪,仲有生洋蔥,清新得嚟又有少少刺激,我哋將佢筆落碟度食,仲可以自己diy變成好似高級西餐廳嘅擺碟咁。Naan我哋叫咗原味同埋蒜蓉,唔好問我邊個好食,why not both,牛油味同蒜蓉味邊個識得揀啫!

🍖咖喱我哋叫咗帶骨羊肉同黃咖喱秋葵,近骨嘅肉除咗口感好,肉味亦都更加香濃,唔會俾咖喱蓋住。秋葵有少少黏黏地,同咖喱嘅配搭又出奇地夾。而且平時食秋葵好寡,咁樣做法,就一啲都唔單調。

不得不提嘅繫個杯印度奶茶,個杯勁熱,所以佢又用另外一個杯坐住佢,味道好濃,好有香料味。係完美嘅finishing。