2011-11-10 45 瀏覽
呢一個星期天, 是太太的外婆大壽. 因為大部份人都是素食者的原古. 所以, 我們大伙人, 又來到荃灣的這一家素食放題店. 不過, 是日我們沒有食自助餐. 我們叫餸食午飯, 要吃的, 是自助餐Menu上叫不到的食物.兩圍大檯, 兩檯都是同一樣的食物. 不過, 長者的一檯就少了以下的炸點, 咸水角, 春卷, 叉燒酥, 算是此素食館最好賣的食品之一. 味道, 基本上是好, 但沒有返熱, 凍食炸點, 始終覺得爭少少. 叉燒酥雖然夠酥化, 素叉燒味道香甜, 是多種炸點之首. 春卷, 一定要熬食才好, 這樣的凍食, 完全不是味道. 咸水角, 是最適宜,凍食的一個炸點. 外脆內腍. 食落脆一下, 之後就煙韌軟綿綿. 算是不錯. 不過, 若是熱一點食, 帶點微暖, 一定會更佳. 小菜類, 就比較普通了, 本以為會吃到一定的美味, 不過味道, 就真的不如所料. 椒鹽豆腐, 炸得金口, 皮算得上是夠脆. 不過椒鹽味就嚴重的不足, 食落既感覺就是無味的炸豆腐一樣. 咕嚕骨, 味道好, 中間一樣假假地有條骨. 酸甜味適中的, 夠開胃. 不過總

咕嚕骨, 味道好, 中間一樣假假地有條骨. 酸甜味適中的, 夠開胃. 不過總體既味道, 就只是一般般而已.

芋頭魚, 是眾多傳統素食店, 包括寺院的主打齋茶. 最好的, 當然是淋上五柳汁, 像五柳魚塊咁樣食. 同埋最好的是帶點點實淨. 這一個魚塊, 鬆散了少少. 而且只是俾了一個咕嚕汁我地. 魚, 炸得雖美, 但有不足.

焗芝士海鮮飯, 味道淡, 唔夠的. 而且芝士只是慳皮的片裝芝士. 淨賣相,已經大打折扣.

荔芋卷, 是出色的兩個小菜之一, 炸得金黃而香脆. 食落有香口的芋頭味, 但卷起來, 沒有人說, 沒有人講, 未食落去, 真的不知道此物既成份係有芋頭的. 吃到尾聲, 總算是吃到此店的一個精髓.

最後, 是一個煲, 香氣十足而且是滾住上的, 淨是邵熱力同香味, 已經知道是一道惹味的香煲. 若每人有一碗飯, 一定, 人人可以食上一大碗. 名字好似就是叫做啫啫生根煲. 麵根, 雜菇, 加上茨汁, 素食蠔油. 極惹味. 唯一不好的, 就是味道太過咸了.

說服務同環境, 此店, 明顯是服務員不夠. 叫極都唔應, 同見親佢地都係唔得閒. 另外, 此店分了前廳同後廳兩個部份. 前廳, 太迫了, 冇可能坐得舒服, 後廳, 要經過廚房廁所, 再過多一條後巷才到. 所有不應讓客人見到的都俾人見哂, 而且, 侍應, 係唔會長期守在後廳的, 想叫人, 想加茶水......自己來吧.......

吃了多次寶蓮, 平, 的確是平. 自助餐, 食品同味道, 普普通通. 看似散叫餸食飯會好一點. 誰知, 出來的餸菜, 係大碟左. 但選擇同味道, 都是一模一樣.......經過此役, 下年的生日, 應該會出返九龍食啦.
慶祝紀念
生日