話說今日收工收得晏,咁岩有人揸車接送, request去食有口福啦,因為之前食過,最令我念念不忘嘅我係佢嘅越南湯河,暫時我喺出面未食過俾佢好食嘅,有時候真係好掛住,就會特登碌過去食!.呢間表面上望落去非常之普通嘅粉麵店,究竟如何俘虜我嘅心呢!?首先講一講個環境先,真係一間好普通嘅粉麵店,左邊一入門口你可以見到煮麵師傅喺度整嘢食,右邊直入有個L位嘅枱set up俾大家坐。位置方面尚算可以,唔會太逼夾,亦都係我其中一個幾鍾意嘅地方!.我自己就嗌左:1. 越式湯河 + 雞扒2. 一碟菜心.真係要講一講個雞扒湯河,首先你見到佢嘅積水係比較清湯嘅感覺,只係有少少深色,但係食落去個味道非常濃郁,加上佢上面仲有一啲洋蔥,一片檸檬同埋芽菜,真係跟足晒材料俾你,自動自覺幫你加咗少少辣椒,但係唔會識落好辣,係幫手吊味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)!另外塊雞扒非常之香脆,雖然我唔鍾意食皮,會去晒啲皮淨係食雞扒肉,但係咬落去都唔會話非常之柴,而且味道出色!.當然一碟菜心唔可以期望佢係識飛,但係都係有基本嘢,蠔油啊之類。.食完之後飽飽肚離開,抱住嘅係一個滿足感ʕ •ᴥ•ʔ
我自己就嗌左:
1. 越式湯河 + 雞扒
2. 一碟菜心
食完之後飽飽肚離開,抱住嘅係一個滿足感ʕ •ᴥ•ʔ
2022-07-19
宵夜