2023-10-04 42 瀏覽
奄尖朋友稀有的介紹一間位於觀塘駱駝漆大廈的泰國菜Add Some Thai, 話食物都相當地道好味, 而且價錢都合理氣氛又唔錯。裝修以至擺設都充滿濃厚泰國餐廳氣氛, 燈飾昏黃但充滿色彩繽紛的擺設, 座位亦都闊落舒適。 就叫餐廳其中推介的二人餐。鮮蜆海鮮冬陰功湯 第一款上枱的已經帶給我們驚喜, 不是出面普遍喝到酸辣鮮明的, 反而這類酸辣中還帶一點點藥材的香氣, 繼而就是蜆帶來的鮮味, 綜合了一種易入口而醒胃味道。 泰式鮮蝦青木瓜沙律有四大隻非常新鮮而且有蝦膏的大蝦放在面已經加了100分, 味道非常鮮甜爽口, 配合酸酸甜甜的青木瓜及沙律醬汁, 食完更加肚餓。小食拼盤自選包括了非常香甜的燒菠蘿, 非常軟淋但同時點了自家製沙爹醬後更加惹味的豬肉串燒, 絕對對得住名字超彈口的招牌手打蝦餅, 但當中重點推介是紐西蘭牛柳粒串, 充滿爆棚肉質和牛肉味, 肉絲一咬即斷, 而且有烤過的香氣, 味道一流。酥炸軟殼蟹炒黃咖哩配手抓餅以為得一隻但係估唔到 有兩大隻手板般大細,炸得非常酥脆的高質軟殼蟹, 內裏的蟹肉和 蟹膏依然非常嫩滑, 配搭帶有椰香微辣的黃咖哩相互平衡。 手抓餅麥味香濃再加上夠脆口, 配搭一流。

鮮蜆海鮮冬陰功湯

泰式鮮蝦青木瓜沙律

小食拼盤

酥炸軟殼蟹炒黃咖哩配手抓餅

蒜蓉炒椰菜苗
香口,熱辣辣,椰菜苗新鮮。

芒果糯米飯配是日雪糕
飽還飽,但係見呢度啲熟食咁高質所以都忍唔住upgrade 甜品做芒果糯米飯, 當年亦都冇令我哋失望尤其喜歡糯米軟糯而且椰香十足, 配上芒果的酸甜和雲呢拿雪糕的香滑, 非常完美。
用餐完畢後店員還虛心 有禮問是否滿意食物質素?Add Some Thai 絕對值得推介。
2023-09-13