2021-10-13
今年1月嘅時候去咗呢間人氣西班牙菜嘅餐廳,當時喺銅鑼灣舊址,門口係用粉紅色紫色嘅霓虹燈裝飾,喺街度都幾突出。當日係平日嘅下午去,除咗我地就只有另外一檯客(所以未入去嘅時候懷疑係咪唔開門🧐)餐廳內環境以紫色燈光做主色調,亦有neon light嘅banner掛喺牆上,好似入咗一間bar咁,成個vibe都好chill🍸 📌棒棒鵝肝 ($78) 外型特別,鵝肝被整成一粒粒,質感幾細滑,用開心果碎粒粒將佢哋包住,開頭食落覺得唔錯,越食越似鹹蛋,再食落去就覺得好鹹,要同酒/ 麵包一齊食先啱啱好。 📌西班牙薯仔蛋餅 ($78) 份量比我想像中細好多,材料主要係薯蓉同雞蛋,中間呈有少量流心,不過食落唔係好覺,流心口感唔係特別澎湃。蛋味亦不足,我個人鍾意薯仔粒切大啲,增加口感🥔 📌西班牙海鮮鍋飯($188) 外國嘅paella份量好大,睇menu幅圖睇落都好大, 但係實物係比較細,海鮮有鮮蝦、青口及蜆肉等,飯粒都冇特別香濃嘅海鮮湯味道。📌炸西班牙油條配朱古力醬 ($58) 雖然賣相唔錯,但係唔夠香脆,食落甚至幾似餅乾+肉桂糖🥨