2016-10-17
今晚係一個特別嘅晚上, 係我和他相識二千天紀念。由相遇,相知,相識,相愛-- 經歷咗甜酸苦辣。人生,理應像一頓佳餚一樣, 由開始到終結,都包含著百味。 就正如我和他一樣細水長流。為左慶祝,K先生特意搵咗呢一家隱世嘅法式私房菜《AMINA Modern European 》, 好讓我和他品嚐人生滋味。呢間私房菜位於尖沙咀龍記大廈, 一進入餐廳, 已經被浪漫嘅氣氛籠罩。 我哋被安排係一間房間裏面, 真真正正得到二人世界。 一坐低,侍應就禮貌的地問我哋飲sparkling定non sparkling water。Sparkling water伴有青檸, 飲落更加refreshing。另外, 我亦點咗嚟至法國嘅 Jus Raisin Rose cabernet grape juice。 呢支來自法國嘅提子汁, 係出自釀製紅酒嘅葡萄, 顏色呈現玫瑰粉紅, 色澤通透。 口感味酸, 帶點花果香。 喺玻璃杯裏面同冰塊結合, 就如粉紅寶石一樣晶瑩剔透。餐牌上分別有8 course 同 10 courses tasting menu之分。 偶爾發現一件窩心事-- 原來男女餐牌有別,大家不妨細心發掘。今晚品
另外, 我亦點咗嚟至法國嘅 Jus Raisin Rose cabernet grape juice。 呢支來自法國嘅提子汁, 係出自釀製紅酒嘅葡萄, 顏色呈現玫瑰粉紅, 色澤通透。 口感味酸, 帶點花果香。 喺玻璃杯裏面同冰塊結合, 就如粉紅寶石一樣晶瑩剔透。 餐牌上分別有8 course 同 10 courses tasting menu之分。 偶爾發現一件窩心事-- 原來男女餐牌有別,大家不妨細心發掘。
今晚品嚐咗10 course tasting menu, 以及半打生蠔。 如此豐富, 好比燦爛人生。
自家製麵包配以特色醬: 自家製法包以及提子包, 新鮮香脆。特色醬有香草牛油及蜜糖甘筍, 保持融化嘅香草牛油有如變魔術, 久久都能呈現融化狀態。 蜜糖甘筍醬既有蜜糖香甜味, 亦有甘筍嘅香氣, 兩個醬汁同樣出色。
餐上小品: 48個月嘅西班牙黑毛豬配哈密瓜蓉。 黑毛豬有橡果香味, 口感油而不膩。 哈密瓜打成蓉, 一口喝下, 細緻嘅香味與黑毛豬果香混合。 法國生蠔尤真喜愛 Isabelle ,帶子位較為爽身,鮮甜,蠔味濃,帶有回甘。
另一款則是出名的Gillardeau,口感 creamy, 肉質豐厚,海水味濃。
輕煎北海道帶子: 帶子下面鋪有藜麥及椰菜花蓉, 輕煎嘅帶子肉質嫩滑, 上面伴有椰菜花泡沫 ,檸檬橄欖油及三文魚子, 令鮮甜嘅帶子, 不僅帶有三文魚子鹹香, 更有檸檬嘅清香氣味。 美國穀飼牛生牛肉他他: 千祈唔好比生牛肉他他嚇怕,生牛他他混入咗酸青瓜,配以特製爆珠黑醋汁及蒜蓉醬, 令牛肉他他更加開胃,每一口之後夾埋醃洋蔥食,可清新味蕾。 法國春雞mouse:春雞mouse上面放有黑魚子及三文魚子。 春雞mouse口感細滑,伴以番茄凍湯,如混入忌廉更為creamy,加埋去皮蕃茄仔, 味道清新。 龍蝦忌廉濃湯: 龍蝦湯香氣四溢, 味道濃郁,鮮甜上面有數滴龍蝦油,令龍蝦味昇華, 碟邊伴有炒香嘅龍蝦籽, 撈埋落湯度, 令香氣進一步提升。 香煎法國鵝肝: 法國鵝肝外脆內軟, 油分充足,滿口酥香。鵝肝底部有薑餅碎, 中和鵝肝騷味。配埋紅桑莓汁同紅酒煮嘅天使麵, 酸酸甜甜。 檸檬木煙燻阿拉斯加蟹肉: 呢度菜式有啲似分子料理 , 將玻璃蓋打開 , 即可聞到檸檬木嘅煙燻香, 新鮮嘅慢煮阿拉斯加蟹肉, 非常鮮甜, 肉質嫩滑 ,伴以爆珠香草醬,及柚子醋,上面放上溫泉蛋, 攪拌後令蟹肉更加細緻。 呢道菜色唔單止有視覺享受,亦刺激嗅覺及味蕾, 就如人生一樣,每件事遇到嘅事物都充滿感官刺激,大讚~~ 喺幾度前菜過後 ,有番石榴味雪葩清新一下味蕾。
主菜有澳洲M9和牛肩肉眼扒:medium cook 嘅和牛肉眼扒, 肉味香濃, 廚師將生熟度拿捏得非常之好 , 好juicy。黑松露燒汁香氣撲鼻。上面有鮮嫩嘅露荀,牛扒下面亦配有不同種類嘅蔬菜配料,意想不到好吃,黃色燈籠椒 ,白蘿蔔仔, 車厘茄 ,青瓜, 紅蘿蔔。 有如人生一樣色彩繽紛。 甜品朱古力泡芙配埋movenpick雪糕, 就如熱戀中的戀人們一樣甜蜜。 甜品過後,有花茶同埋來自德國嘅茶包選擇, 差不多都有成20種選擇,我選擇了檸檬乾菊花茶, 味道清香 。K先生選擇咗蘋果花茶, 果味香濃, 兩者各有特色。 有如人生一樣充滿選擇,令人眼花繚亂。 最後,雪影:原來係五款不同口味嘅朱古力,有黑榛子朱古力,松露朱古力,士多啤梨白朱古力同埋果仁朱古力。 有甜有苦, 就好似我和k先生一樣甘苦與共。 非常感激K先生為我安排嘅呢一頓晚餐, 令我從味蕾上面,品味人生。