2021-10-10 628 瀏覽
上次來過,很有回憶,可順便介紹給女兒看看以前一些荔園的趣事。食物造型可愛,也很有荔園風格,只是味道比較一般。今天應女兒要求再次光臨,人不算多,排一會就有位了。去到安排的位置,嘩!張張櫈都有啲食物殘渣🤮,可能是清潔姐姐拾枱時快快手就咁掃咗落去,算!用紙巾掃返乾淨就算。之後就點嘢食,因為不太肚餓所以只暫時點了女兒最愛的摩天輪,以及春風得意腸及蕉積饅頭。春風得意腸還算可以,炸倆的做法但裡面包嘅係春卷。蕉積饅頭造型趣緻,小女兒見到好鍾意,不過口感就比較麻麻, 饅頭外皮非常韌,口感就好似食緊張紙咁😖。食完枱面啲嘢再等多10分鐘左右,因見個摩天輪未到,就舉手諗住嗌人問啦,就如以往一樣舉手起碼要5分鐘先至有人過嚟,都預咗!個姐姐過嚟睇完之後就話「摩天輪一早賣晒啦!」之後就咁走咗去!剩低我同我老婆你眼望我眼,個個O晒嘴,一早賣晒又唔講,係之後賣晒的話又唔通知我哋?我哋唔問的話咪一直係咁坐喺度齋等?😖啲嘢食冇咗都算啦,諗住可以嗌第二樣,但個姐姐丟完嗰句之後就急急腳走咗,又冇攞過張點心紙畀我哋再點,咪舉手諗住攞囉,等咗幾分鐘個姐姐嚟嘞,我又唔小心講錯咗叫姖畀張單我🤦🏻。不過錯有錯着,張單嚟到一睇當堂嚇咗一
啲嘢食冇咗都算啦,諗住可以嗌第二樣,但個姐姐丟完嗰句之後就急急腳走咗,又冇攞過張點心紙畀我哋再點,咪舉手諗住攞囉,等咗幾分鐘個姐姐嚟嘞,我又唔小心講錯咗叫姖畀張單我🤦🏻。不過錯有錯着,張單嚟到一睇當堂嚇咗一跳,張單鬼咁長,總數成五百幾蚊,我淨係叫咗三樣嘢咋喎(仲有一樣係冇嚟到𠻹)!哩鋪真係火都嚟,我同我個女都即時嬲到要嗌埋單!😡
最後總算搞返掂張單,以後真係唔會再幫襯!之前食過一次感受過荔園情懷就算了,要品嚐趣緻點心我倒不如去「唐宮小聚」或者「點心」好過,完!
2021-10-10
15 分鐘 (堂食)