2009-11-09
今次飯局只有我同舊同事CONNIE,呢個約定係上個月我去整牙時,番舊公司同佢約定既,冇諗過佢早2日已經記得,打黎俾我話,記住去食飯啦,我話哦.咁好啦,都好耐冇同佢食過飯.而且今次既約定,係我過開香港去洗牙,先有呢個約定嘛.所以一定要應約.CONNIE放6:00,咁..我點算呢,就遊下春園街啦,呢度又係好耐冇黎過,行行行...嘩,眨下眼又到6:00了,打電話問CONNIE,問佢係邊,佢話搭港鐵,我問佢邊度等,佢話銅鑼灣啦,咁...好啦,去銅鑼灣,但我人係灣仔,咁我叫佢慢慢啦,因為我係徒步行去銅鑼灣,所以實會遲過佢.去到,佢又問我想食乜啦,我話有冇任食打邊爐,佢話問過JENNY,係謝斐道有間有骨氣,我問佢,謝斐道係邊,佢又話佢記得,咁...佢帶我行啦,由SOGO去到利舞台,都唔見有骨氣,咁...佢就問係翠園隔離既報紙攤檔既檔主啦,個檔主話跑馬地個邊個間執咗啦,CONNIE就眼光光,即刻打電話去問有骨氣,問佢地個間店邊度仲有,佢地就話係鵝頸橋唔知邊度啦.....我同CONNIE講,是但搵一間啦,到處都係食店,駛乜搵個間,跟住佢同我行行行,行到 TIME SQUARE對面,我抬頭望一望,咦..
我同CONNIE講,是但搵一間啦,到處都係食店,駛乜搵個間,跟住佢同我行行行,行到 TIME SQUARE對面,我抬頭望一望,咦..見到五月花喎,咁我提議去呢間啦,因為旺角店我幫襯過,呢間都想試下.咁齊齊上去啦.
呢度感覺比旺角好,入口處冇人排隊,旺角就塞到差d連出lift都出唔到,
而且旺角店預約咗都要係外面排一個小時先有位,呢度唔駛等,直接有位,間直有天壤之別,
呢度既行人通道都闊落過旺角,好似我咁大隻既人,唔會覺得迫囉
坐定定後,先諗起五月花係有得打邊爐,咁...岩晒我地啦,
立刻點食物,首先落單落了刺身,炸物,小食和打邊爐材枓等等...
冇耐,d野好快黎,等我講一講d食物先 :
刺身 - 新鮮,件數同我寫既一樣,第一次同第二次都有咁多,唔同旺角那間,寫咁多件,只俾到幾件你食.
炸物 - 唔油,軟慤蟹好食
美極蝦 - 太細隻,不過都幾彈牙
打邊爐用料 - 幾新鮮,尤其d沙蚌,大大隻,yummy
炒菜好味道,唔油亦唔會太鹹
小食 - 螺肉,同八爪魚都好好味
雖然某些食物漏單,但一舉手,個經理即刻埋黎再同你落單,好快就有番碟食物.
整體評價好好,地方環境乾淨,夠寧靜,上菜快,食物質素唔差,服務都好好,尤其最尾我大頭蝦,出到門口,個服務拎番個袋俾我,差d買番黎既野冇晒,再次多謝那位店員.
呢餐飯我付錢