2023-09-10
相信同住北區的朋友,都發現北區的餐廳款式比起九龍、香港差好遠,有時放假想食好西,又唔想離開呢個"Comfort Zone"仲有咩可以揀?原來上水廣場近客Lift的位置開咗間最近好Hit的一人燒肉店。除了有單點,餐廳仲有唔同的餐點,價格由$88-$228不等。適逢啱啱出糧,決定叫和牛豪一豪佢!呢個「鹿兒島和牛三食」一個餐有齊牛肩胛小排、和牛赤身、和牛角切,仲有白飯、麵豉湯、泡菜、蕨餅。「極上蟹味噌甲羅燒套餐」有鹿兒島A4和牛壺漬、鹿兒島A4和牛肩肉、厚砌牛舌芯配塩蔥,仲有日本蟹甲羅燒!甲羅燒有滿滿的鮮甜蟹膏,質地綿密滑順,鍾意食海鮮不能錯過。除了一般的豬牛雞外,餐廳仲有來自日本、澳洲等地的和牛,所以選擇都會比市面的一人燒肉店有更多選擇。我點的餐點,都有來自日本鹿兒島的黑毛和牛,塊塊都有美美的油花,入口滿滿的和牛油香,追求油香的朋友仔不能錯過!而我個人比較鍾意肉味香濃的和牛,而整體我比較欣賞的係「澳洲M5和牛內裙邊」!魚的裙邊就聽得多,但牛的內裙邊又係乜東東?其實佢係牛肉橫隔膜,佢的肉質較有咬口 (但正常人的牙係咬得開,放心),肉汁都較為豐富,而且肉味濃厚,非常美味!鹿兒島A4和牛肉眼壽喜
鹿兒島A4和牛肉眼壽喜薄燒,鍾意食壽喜燒的朋友有福了!鹿兒島A4和牛薄切肉眼,再沾上黑松露日本玉子,入口滑溜,帶點黑松露的香氣,唯一係少貴,不過想念日本的壽喜燒,用來只下引都幾好。
餐廳仲有提供不同的串燒,放假同另一半去食住串燒,飲住啤酒或清酒,咪話唔爽!
由於我餐點已經點了不少,所以我忍了手(笑)。「厚燒牛舌芯」上面灑上蔥蒜,加埋牛舌的油香,及牛舌的彈牙口感,減肥中的我都忍唔到食晒兩串。
香葱豚肉腩卷,香蔥的香氣同豚肉的油香互相support,入口香而不膩。
我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)