2011-05-12 126 瀏覽
幾年冇見既朋友因工幹路經香港,碰巧大家聖誕夜都冇野做,佢就好信任地比我揀個地方出黎食晚飯,大家聚一聚。嗰日咁啱喺openrice網頁見倒"一杯屋"既介紹頁有好多個"笑",驚住聖誕節會好爆,所以就立刻打電話訂定枱。為怕人迫,我特登訂六點半,重要早左十五分鐘到。去到佢居然話我冇訂位,不過因為我地早,可以比位我地先wor。請留意:我地大概八點離開,當時都只係得另外兩張散枱有客人。見餐廳冇人,XO就用部新相機拍攝室內環境:所有裝修都好開放式,簡單整潔,只覺枱櫈細左少少。正當我地研究緊餐牌既時候,姐姐仔就攞左兩條熱毛巾比我地暖下手,好舒服。Order飲品既時候先知落單嗰位姐姐仔唔講中文既,更不懂日文,所以最終要用英語溝通;起初我用中文同日語傾談既時候姐姐既眼神頗為兇惡,真係有少少驚架,以為自己唔知係咪去左黑店添。 Ume Chu-Hai:$35;雖然有真梅喺入面,但係都只係一杯少甜而又冇乜酒味既梳打水,不值一試。 Honey Citron Vinegar Water:$35;餐牌上推介飲品之一;友人話可以飲得出飲品名內既所有材料,但係D味就唔係好夾。 前菜:木槺涼拌茄子;冇叫既,唔知係咪免費送既

。請留意:我地大概八點離開,當時都只係得另外兩張散枱有客人

Ume Chu-Hai
Honey Citron Vinegar Water
 前菜:木槺涼拌茄子;冇叫既,唔知係咪免費送既呢?
 個樣唔錯,食落個味有少少甜甜地,咸咸地,幾得意。
矮瓜前菜
 炭燒上等牛舌:$98;一放上枱個賣相已經扣哂分;有少少奇怪我地個位咁近廚房,個炭燒牛舌都只係微暖
;味道偏咸,食落有少少韌,當真係上等牛舌?
炭燒上等牛舌
 韓國風牛舌刺身:$58;剌身係應該涷食,但係都唔應該係未解涷嗰隻囉
;少辣可以接受倒,不過味道太過咸,失敗!
韓國風牛舌刺身
 牛舌丸:$30;少咸,咬落同普通肉丸冇乜分別,完全食唔出係牛舌。
牛舌丸
 日本炸豆腐:$38;全晚做得最出色既一味!
不單夠熱,豆腐非常嫩滑;雖然係炸物,但一D都唔油;滲入豆腐既汁液味道亦好細膩,必吃之選!
日本炸豆腐
 三文魚飯團:$20;餐牌上寫明"每日自家打磨穀米";友人話味道正常,不過食過更好既。
三文魚飯團
 涷蕎麥麵:$48;冇乜驚喜,亦冇乜投訴。
涷蕎麥麵
食完咁咸既一餐,好自然地問佢攞個甜品餐牌黎睇啦,點知姐姐仔話餐廳冇甜品牌既。

友人好客氣地埋單請XO食飯,姐姐仔重送左個月曆比我地做聖誕禮物添,順便話比我地知只要比多$20入會就可以享受其他優惠。講真自己再黎幫襯既機會實在太微,而且唔係自己埋單,所以就冇作回應啦。
2010-12-25
矮瓜前菜