2014-07-29
之前去完韓國食過佢地既蜂巢雪糕後,一直對佢念念不忘(≧∇≦)因為我係一個好鍾意食蜂蜜既人黎,屋企長期都有幾樽蜂蜜,所以見到用蜂蜜做食材既野,我都幾乎會試嫁,哈哈(離題添...)終於!俾我係雜誌上面見到(佢)黎左香港啦!☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆勁興奮!!即刻打俾男朋友仔,叫佢放假一定要同我去試啦,哈哈順便講下,香港好似仲有另外一間蜂巢雪糕,不過見雜誌話佢同台灣個間好似,但同台灣個間唔係同一間黎,咁我緊係試左依間先啦(^ω^)始終我冇係台灣食過嘛,下次得閒再試埋個間比較下。同男朋友仔個日食完晏,差不多問三點半完先去到,一去到已經見到有人排緊隊( ̄▽ ̄)好既野當然係要等下既眼見店鋪座位不看多,應該可以坐十幾人,不過好在我前面都係兩對情侶等緊姐,應該好快有位咁我就睇下有咩味先啦,我一行埋去,就有個好可愛既女仔同我介紹佢地係韓國引入既蜂巢雪糕,佢好用心咁介紹(我覺得佢真係拎個心出黎介紹俾我知,所以我想讚下同鼓勵下佢,不過唔知佢睇唔睇到呢( ´ ▽ ` )ノ)其實我係雜誌上已經知道佢地係用北海道3.6牛乳雪糕/抺茶味雪糕,而蜂蜜就係純天然既,另外佢地既果醬都係自己煮嫁!咁就真係要
其實我係雜誌上已經知道佢地係用北海道3.6牛乳雪糕/抺茶味雪糕,而蜂蜜就係純天然既,另外佢地既果醬都係自己煮嫁!咁就真係要試下啦(☆_☆)haha (不過唔係個個都好似我咁,做曬功課先黎嫁嘛σ(^_^;)所以有個女仔介紹俾客人聽都幾好,加油啦!)
時間話咁快就過,等左十分鐘到先有位,終於到我啦*・゜゚・*:.。..。.:*・'(*゚▽゚*)'・*:.。. .。.:*・゜゚・*
由於時間關係,等位既時候我地已經諗好食咩味,就點左一杯honey bee(緊係我嫁啦,蜂巢啵) & 一杯sweetie pinky(我男朋友仔嫁,因為佢唔食太甜,所以店員推介佢試依個草莓醬,酸酸甜甜的)
整體上我都好滿意,賣相不錯,但真係唔好掛住影相,因為佢用3.6牛乳,唔係用奶粉開,所以快溶啲(做足功課既我當然知道依點,所以等緊雪糕既時候,我已經開定相機◉‿◉)
蜂巢雪糕對比韓國,整體上我覺得韓國甜啲,但奶味就依到重啲,如果兩者比較既話,我個人反而比較喜歡香港依間,因為甜味適中,係韓國食完我要飲啖水先覺得完滿,係依間食我又冇話食完覺得太甜要飲野,所以都幾滿意(((o(*゚▽゚*)o)))
而男朋友仔個杯,因為佢唔太喜歡食太甜,所以其實係韓國食既時候,佢食左兩啖就冇再食(我當然知佢口味啦,所以當時係韓國好明智咁只叫左一杯兩份食( ̄▽ ̄))而今次佢竟然自己食曬一杯!唔知係味頭先等位有啲熱呢,佢話啲草莓醬好岩佢口味,酸酸地加埋雪糕都唔會太甜,佢覺得唔錯喎(=´∀`)人(´∀`=)
因為我地食緊既時候已經見到出面開始好多人排隊,咁我地就嗱嗱聲食完讓位ε=ε=ε=ε=ε=ε=┌(; ̄◇ ̄)┘反正一杯雪糕唔洗好長時間先食完既,下次再黎就試下其他味先(好似有杯有甜酒嫁(●°u°●) 除左蜂蜜,酒我其實都好喜歡嫁)