2018-12-25
第一次去“黃記煌”食燜煱,餐廳主打無水烹調,主食選擇多元化,雞、牛、豬、魚同埋海鮮,多款選選。除左主食既選擇,連醬汁都有不同配搭,例如招牌咸鮮汁、麻辣汁等,餐牌亦有建議配搭,照跟就一定無擇錯。我地點左三黃雞,燜煱既食品用“六宝盒盛載,一個紅色全盒,每層裝滿不同嘅食材,有什菜、雞、醬汁 同其他配料,店員會幫你逐層逐層放落窩炆煮,放好後開始炆煮大概15至20分鐘就食得,全程唔需要落水,咁樣先至能都識到原汁原味。雞嘅份量非常多,鋪滿一層,雞肉嫩滑,配埋特製嘅鹹鮮汁,非常好味,而其他雜菜索咗醬汁同埋雞油,味道非常好。食到差不多,食曬八至九成雞肉之後就加水繼續火鍋,有不同嘅配料, 我哋點咗稻庭烏冬、粟米、甜薯、娃娃菜等,因為雞鍋嘅醬汁非常好味,所以用嚟打邊爐就一流。餐廳同許留山crossover,所以食炆鍋嘅同時可以食埋佢留山嘅飲品同甜品,同一款飲品有第二杯半價嘅優惠,所以我哋點咗兩杯芒椰奶西。飲完兩杯都未夠喉最後重食埋“芒之戀”,非常滿足。
飲完兩杯都未夠喉最後重食埋“芒之戀”,非常滿足。