2019-01-16 273 瀏覽
明星歌手開副業 好多時都會簡飲食業 因為「辛苦得來志在食」最容易賺錢應該就係開餐廳🙆🏻‍♀️ 自己好少幫襯哩類餐廳 不過朋友作為陳伯忠粉 一於陪佢食返餐😚小龍坎係火鍋單點 內地一個受歡迎既麻辣火鍋品牌😯 係香港暫時有兩間分店 有銅鑼灣同尖沙咀 我地今次簡咗後者 地點係君悅酒店🏨1樓 算係幾就腳四川菜我甚少接觸 因為自己都唔係嗜辣之人🌶 不過朋友係愛辣 更愛麻辣 所以不得不點返個紅油藥膳鍋 一鍋兩拼 一邊係小辣既麻辣湯底 朋友話辣度係可以接受 不過食食下會發覺有後勁 不能小看🤣 香香辣辣 另一邊就係藥膳湯底 藥材味唔算太濃 清甜帶甘 可以單飲👍🏻每人都會有樽專用油碟 即係麻油 我第一次見 幾神奇 不過味道就麻麻地岩我 反而朋友都幾鐘意點😂 出面亦有自助醬料區 有齊一堆醬汁自己調配 整間餐廳既裝潢都幾古色古香 幾有中國傳統感覺🙆🏻‍♀️手捲牛舌花🐄 賣相幾吸引 口感唔錯 有咬口又爽口 帶點牛味 餐廳貼心咁提供控制時間20秒 口感就會岩岩好✌🏻手打四寶丸 仙氣十足😶 四款丸都係手打既關係 所以幾彈牙 有齊蝦丸 墨魚丸 牛丸同豬肉丸🍡 四款之中我最鐘意就係手打蝦丸 最爽彈 感覺最新鮮 加上有蝦肉
手捲牛舌花
手打四寶丸 仙氣十足😶 四款丸都係手打既關係 所以幾彈牙 有齊蝦丸 墨魚丸 牛丸同豬肉丸🍡 四款之中我最鐘意就係手打蝦丸 最爽彈 感覺最新鮮 加上有蝦肉 唔錯👍🏻
手打四寶丸
點咗碟蓮藕片消消膩 正正常常 幾爽脆 放落湯底度味道唔錯😙
飲品就點咗大愛既馬蹄竹蔗水 不算太甜 足料 淡淡馬蹄清甜 止渴同潤肺😬 清清打邊爐既熱氣 下火🤪
朋友食完都感到滿意 雖然餐廳屬於高消費 但價錢同質素都尚算正比 略貴下今次我地只好錫住荷包💸 點咗唔算太多野食 唯有下次再食多幾款 最好可以偶遇埋老細就好喇💖
5 分鐘 (堂食)
手捲牛舌花
手打四寶丸