2022-11-17
川之源坐落西營盤正街電梯旁邊嘅小角落,由般咸道行樓梯落少少,又或者喺地鐵站b出口慢慢搭電梯上去頂,就會見到入口。餐廳主打四川菜,當然唔少得有家傳戶曉嘅酸菜魚。而今次我就同朋友都同樣鍾意試辣嘢,所以叫左碟「泡椒嫩牛肉」($168)一齊食。特別鍾意佢嘅萵筍片,清淡帶有甜味嘅味道,容易入口,再加上辣椒同泡薑嘅辣味相得益彰。而牛肉都嘅醬汁都係自家製,唔會太鹹,椒味十分突出。另外,店鋪嘅特色甜品「桂花冰粉」亦都值得一試。桂花粉係一種具有清熱解毒、養容美顏功效嘅植物,具有營養價值。而將其混入做冰粉,質地有啲似果凍,味道鮮美,非常解膩。另外,店鋪亦都有賣自己特製嘅調味料同薯粉。如果鍾意自己喺屋企整嘢食,一定要試下。店鋪唔同嘅醬料選擇有花椒、辣椒🌶️、燈籠辣椒🫑等等,亦都有自家四川出品嘅蕃薯粉、普通薯粉,可以買返去整「酸辣粉」。而特別嘅喺,佢有一款味道類似欖菜嘅配料,喺四川叫做「芽菜」(但唔係香港嗰款芽菜,純粹同名xd),可以有用作米線又或者四季豆嘅配菜。 另外,相信愛嚐辣嘅人一定有聽過或者食過「老干媽」嘅辣椒醬,味道食落係唔太辣,但洋溢香味,十分值得入手購買。