2017-07-20 1095 瀏覽
約差不多十年前屯門新墟成日幫襯,之後搬咗屯門近青菱徑(紅橋酒樓附近),近年竟又搬近我居住元朗區,正!😊 本身我食開一間午餐會好專一,現在市區上班,同一間店都食咗五年到依家。十年前屯門新墟附近工作,差不多每日都去幫襯,當時都幫襯咗約三年。 事頭婆外表凶悍、實則非常講得笑,事無大小,包括佢屋企嘢,都拎嚟分享講笑!新年去仲封利是俾我添,好親切! 😘 講返佢食物質素,味道微辣好開胃,尤其我中意有菜有肉,「回味館」就算午餐及散叫,大部份都有伴菜,個人覺得較健康,又醒胃,而且份量又夠飽,有湯有飲品,午餐凍飲價格 $42 又實惠,大家值得一試。 又講返元朗呢間,睇「食在元朗」,已發覺有間「回味館」新開,但個人唔敢肯定,究竟係咪自己認識果間呢?但睇返會員post嘅食物照片,食物風格令我更肯定!終於上年去搵下試下,最初都唔清楚實際座標,都喺附近兜咗一輪,最後先搵到。 自己及同朋友去食好多次,大前提目的都係想重遇事頭婆,期望大家吹下水回味下。但每次都只見事頭婆,喺水吧內沖茶水,而且每次都係繁忙時間,所以好多次都不便行近水吧打擾佢! 加上認識了差不多十年、識飲識食資深女網友,原來都係成日幫襯,感謝佢最近成日

加上認識了差不多十年、識飲識食資深女網友,原來都係成日幫襯,感謝佢最近成日報料我知,最近事頭婆常由洞穴(水吧)走出舖面,就好似凶悍哥斯拉咁出現,所以尋日去一趟再碰運氣。終於得償所願,而且解開咗舖面個女仔侍應,究竟係咪佢細媳婦之迷,答案…不是! 😂

昨日食醬爆炒牛肉,又係一貫脆肉瓜伴炒,好健康好爽口,辣辣口味令我原來胃口麻麻,尋日都清哂! 碗例湯正到不得之了!
醬爆炒牛肉

皆因我好中意食苦瓜,煲湯都非常中意,鹹酸菜黃豆豬骨苦爪湯,真係我至愛之一! 奈何我自己屋企人無一個喜歡苦瓜,否則我都會時間煲! 茶水方面 ok 啦,希望事頭婆知我咁講,唔好詐型,哈哈! 😂
例湯苦瓜黃豆煲豬骨 + 凍奶茶

食物 keep 住十年前水準,相信以後一有時間或休息,都會晏晝或晚上九點前去捧場。  仲有好多,值得「回味」嘅話題及問題,希望下次及將來,同事頭婆、及佢細囝再吹水一番。 😂
題外話/補充資料: 現在營業只是星期一至六晚上9時前 (逢星期日休息),大家前往光顧前請留意營業時間,以免白行一趟啊!
2017-07-18
10 分鐘 (堂食)
醬爆炒牛肉
例湯苦瓜黃豆煲豬骨 + 凍奶茶
  • 回鍋肉、涼瓜牛肉/排骨、醬爆牛肉、鹹酸菜胡椒豬肚湯麵/飯、川式麻辣各類食物、例湯。