餐廳: 壹.01
資訊:

2022-12-16 586 瀏覽
嚟觀塘探朋友,搵到呢間台灣菜小店~見有芒果魯肉飯咁新奇,一定要試一試😋!呢個台北夜市小食拼盤就可以滿足晒多個願望!又有台灣香腸,又有炸花枝丸🦑,又有炸雞粒~台灣腸好油香,面頭又煎得好脆~炸花枝丸都幾彈牙,食到粒粒花枝,唔係成舊粉頭哥種丸🍡~而雞粒炸得好香,加埋味粉真係好有台灣逛夜市嘅感覺呀😍😍我就鍾意食呢種風琴豆腐~似豆卜得嚟,索汁嘅面積又夠大,所以沾滿晒牛肉汁嘅香味🐮難得有花雕雞翼梗係要試下🐔!有酒香又唔會太濃味,唔會酒味重到苦嘅🍶,個人覺得唔錯~呢個芒果魯肉飯好豐富!而且魯肉飯搭芒果嘅感覺好新奇,但又真係夾🥭~重點係啲芒果粒粒都甜嘅,食落平衡返魯肉嘅肥膩感~一向都喜歡食蛋餅🌮,而邪惡蛋之戀就係肉鬆芋泥蛋餅~個蛋餅煎得好香,再加埋滿滿嘅芋泥!雖然啲芋泥有啲擠咗出嚟無咁靚🤣但真係好足料,而啲芋泥仲好香添~平時飲冬瓜檸檬,但啲檸檬都係假味🍋~呢度用新鮮檸檬同青檸片,夾埋冬瓜茶好好飲🥒。朋友揀咗八寶桂圓玫瑰茶~入面好足料,又有紅棗又有玫瑰花👍佢哋而家午市晚市都有九折,啲飲品仲有半價添,超抵!咁耐無去台灣,食下台灣嘢解鄉愁最啱,最推芋泥蛋餅🤤🤤🤤
嚟觀塘探朋友,搵到呢間台灣菜小店~
見有芒果魯肉飯咁新奇,一定要試一試😋!

呢個台北夜市小食拼盤就可以滿足晒多個願望!
又有台灣香腸,又有炸花枝丸🦑,又有炸雞粒~
台灣腸好油香,面頭又煎得好脆~
炸花枝丸都幾彈牙,食到粒粒花枝,唔係成舊粉頭哥種丸🍡~
而雞粒炸得好香,加埋味粉真係好有台灣逛夜市嘅感覺呀😍😍
台北夜市小食拼盤

我就鍾意食呢種風琴豆腐~
似豆卜得嚟,索汁嘅面積又夠大,所以沾滿晒牛肉汁嘅香味🐮
牛肉汁煮風琴豆腐

難得有花雕雞翼梗係要試下🐔!
有酒香又唔會太濃味,唔會酒味重到苦嘅🍶,個人覺得唔錯~
花雕雞翼

呢個芒果魯肉飯好豐富!
而且魯肉飯搭芒果嘅感覺好新奇,但又真係夾🥭~
重點係啲芒果粒粒都甜嘅,食落平衡返魯肉嘅肥膩感~
芒果魯肉飯

一向都喜歡食蛋餅🌮,而邪惡蛋之戀就係肉鬆芋泥蛋餅~
個蛋餅煎得好香,再加埋滿滿嘅芋泥!
雖然啲芋泥有啲擠咗出嚟無咁靚🤣
但真係好足料,而啲芋泥仲好香添~
邪惡蛋之戀

平時飲冬瓜檸檬,但啲檸檬都係假味🍋~
呢度用新鮮檸檬同青檸片,夾埋冬瓜茶好好飲🥒。
朋友揀咗八寶桂圓玫瑰茶~
入面好足料,又有紅棗又有玫瑰花👍
雙檸冬瓜茶 & 八寶桂圓玫瑰茶

佢哋而家午市晚市都有九折,啲飲品仲有半價添,超抵!
咁耐無去台灣,食下台灣嘢解鄉愁最啱,最推芋泥蛋餅🤤🤤🤤
2022-12-12
台北夜市小食拼盤