平時好少係香港區食飯, 多數係九龍區活動, 今日同朋友去完staycation係呢邊所以就食埋飯先回家由於朋友鐘意食中菜, 早兩日就book左呢間好多好評嘅私房菜一入到餐廳侍就好熱情咁招待我哋, 裝修比較懷舊而高雅, 座位之間都好闊落舒適, 一坐底侍應叔叔就幫我哋開茶, 普洱/鐵觀音/菊花茶/香片之中揀左菊花, 壺茶送緊過黎已經聞到陣陣花香, 我自己好鐘意飲花茶, 香氣撲鼻真係無得頂!✨冰鎮鮑魚鮑魚係已介開帶子位, 食落非常方便食落有淡淡酒香, 單食左一啖, 唔使沾醬汁已經好夠味, 再沾下個wasabi燒汁, 味道更豐富✨漿爆黃金蝦多士😱呢道菜真係驚豔到我, 上層係用牛油炒過嘅蛋黃醬,之後下面係有層炸多士, 中間夾住大大隻鮮蝦同埋(估計係)手打蝦滑, 味道非常有層次而竟然不會太油膩, 雖然邪惡不過好出色✨鯪魚球生菜豆腐煲岩岩食完濃味野, 食個清淡d嘅鯪魚豆腐煲隔一隔岩岩好, 廚師同侍應都好細心, 呢個煲睇落簡單, 但非常清甜, 而且魚肉一d都唔會腥, 豆腐嫩滑, 生菜爽脆✨皇牌酥炸牛坑腩炸得好靚, 一d都唔會索油, 牛坑腩帶筋同油花, 沾埋喼汁平衡返解滯, 牛味好重, 極之惹味!✨招牌

冰鎮鮑魚
鮑魚係已介開帶子位, 食落非常方便
漿爆黃金蝦多士
鯪魚球生菜豆腐煲
岩岩食完濃味野, 食個清淡d嘅鯪魚豆腐煲隔一隔岩岩好, 廚師侍應都好細心, 呢個煲睇落簡單, 但非常清甜, 而且魚肉一d都唔會腥, 豆腐嫩滑, 生菜爽脆

招牌哈哈哈芥蘭煲
芥蘭煲非常有鑊氣, 而且好足料, 有鮮蝦, 巨形蝦乾同埋XO醬, 煲住佢非常保溫, 食到最後仲係熱辣辣
名門炒飯
其實食到最後都真係幾飽下, 畢竟兩個人已經食左6道菜, 幾乎係飽到上心口, 我同男朋友都預左食唔曬, 開頭覺得炒飯都係普通嘢無特別期待, 但係呢個炒飯真係令我好驚喜, 鑊氣, 香氣, 夠乾身, 粒粒分明, 令我停唔到口, 而且佢係好足料, 有瑤柱、冬菇、蝦、臘腸、蛋等等, 而且有少少辣椒調味更加惹味

腐竹白果薏米糖水
甜品
蛋白杏仁茶
淡淡杏仁香, 而且蛋白好滑
腐竹薏米白果糖水
腐竹味香氣怡人, 甜度適中, 美味

⭐️總結: 食物可口之餘, 侍應服務亦非常周到, 除了經常留意我們所需, 更會關心食客的意見, 不時詢問對菜式是否滿意而且介紹每個菜的煮法, 令我想起早前到酒店吃中菜的感覺, 非常窩心
. 有如此服務實屬難得!
真是非常滿足的一餐! 希望多啲人認識這家有誠意又有質素的私房菜!
菊花茶
2022-06-22