2010-12-15
魚佬小時候屋邨食咗一檔小販水餃檔咁多年都揾唔返嗰種味道即使麥奀、池記都食過, 好味但以麥奀較近似嗰檔嘅味道聽姑拉講話元朗有間何明記嘅雲吞麵好似嗰檔嘅味道星期六即刻一家人(5大1小)去尋找回憶中的味道叫咗雲吞麵餐, 火腿奄列+熱檸水雲吞一啖一粒, size啱啱好,豬肉同蝦比例啱啱好, 火腿奄列好普通, 無蛋漿流出嚟魚佬叫雲吞撈麵+凍檸水雲吞無驚喜但好味, 蠔油不太咸, 跟上嘅湯似有味精嘅韮黃上湯淨水餃魚佬話近6成兒時嘅味道, 可能大地魚味道不夠但水餃皮有少少似魚皮餃皮 我叫本地鹽焗雞鈑+熱檸茶白飯一碗, 極普通偏乾雞真係無雪味, 但偏瘦奶奶叫白汁海鮮焗飯+熱檸茶好大碟, 白汁好味, 海鮮偏少, 都係幾舊魷魚, 細蝦同仿蟹柳流浮山蠔油芥蘭芥蘭爽脆, 蠔油不太咸, 好味炸雲吞偏乾, 點咗甜酸醬就好啲服務幾好, 啲阿姐好細心又有禮, 好好笑容, 以茶餐廳來講真係滿分, 服務仲好過翠華例如我哋6個人要分開坐一張4人枱+一張2人枱, 環境真係好迫, 但門ロ姐姐安排我哋坐到連枱, 唔使分開坐得老遠例如見我哋食物太多, 食得辛苦, 走埋嚟取走調味架(當然有問過我哋)例如上焗飯, 本來可以放小肥髀前面,
魚佬小時候屋邨食咗一檔小販水餃檔
咁多年都揾唔返嗰種味道
即使麥奀、池記都食過, 好味但以麥奀較近似嗰檔嘅味道
聽姑拉講話元朗有間何明記嘅雲吞麵好似嗰檔嘅味道
星期六即刻一家人(5大1小)去尋找回憶中的味道
叫咗雲吞麵餐, 火腿奄列+熱檸水
雲吞一啖一粒, size啱啱好,豬肉同蝦比例啱啱好,
火腿奄列好普通, 無蛋漿流出嚟
魚佬叫雲吞撈麵+凍檸水
淨水餃
魚佬話近6成兒時嘅味道, 可能大地魚味道不夠
但水餃皮有少少似魚皮餃皮
我叫本地鹽焗雞鈑+熱檸茶
白飯一碗, 極普通偏乾
雞真係無雪味, 但偏瘦
奶奶叫白汁海鮮焗飯+熱檸茶
流浮山蠔油芥蘭
芥蘭爽脆, 蠔油不太咸, 好味
炸雲吞
偏乾, 點咗甜酸醬就好啲
例如上焗飯, 本來可以放小肥髀前面, 侍應即刻提醒個盤熱, 調位放另一邊
埋單$355