2006-01-27
雖然年終得兩個月花紅,數字上,都算叫唔錯.人一世物一世,在朋友今夜唔想去洲際食Steak,而要食日本菜之大前題,即刻掉頭,目的地是老尖昔日九反地,今日扮晒"九龍老蘭"棉登徑之"見城".即慶walk-in之下,七點三已fully book.結果Transfer左去赫德道新店.舊店負責人話食物材料,質素,價錢,都會係一樣.新店唔難搵,在"南豐"斜對面.新店十個客有八個係日本人,仲同吧檯師傅有講有笑,相信係熟客仔.心想新店水準,應該同老店一樣...先來個刺身拼盤,最簡單的玉子,實際上係最難做得好,見城做到甜味適中.真的不錯,吞拿魚腩,呢隻係中級,入口即溶,不留痕漬.正到無朋友.仲有個Baby tuna,外面燒到微焦,口感特別.甜蝦即係甜蝦,好鮮甜.連一向免得就免的三文魚,一樣覺得新鮮.Sushi deluxe set,魚生無須多講,個壽司飯,酸甜味適中,又唔握得過實.點都要講下個海膽,非常新鮮.響螺刺身半隻,好爽甜.A La Carte再來兩個牡丹蝦壽司,頂級魚腩壽司,同個海膽壽司.散叫的海膽壽司,份量足足多一倍!牡丹蝦比甜蝦更鮮甜.剩下的蝦頭,一點也不浪費用來炸.免費奉上.頂級Toro,有
散叫的海膽壽司,份量足足多一倍!牡丹蝦比甜蝦更鮮甜.剩下的蝦頭,一點也不浪費用來炸.免費奉上.頂級Toro,有光澤,油脂分明,一入口,不得了,魚油滿佈.非常幸福.無入鏡的吞拿魚腩碎手卷,又係唔錯.此種感覺,非能在一眾人龍迴轉貨色能感受到.
隊完魚生壽司之後,來一個松茸壺湯,茶漬飯.同埋冷食稻庭烏冬.他媽的之一夜.罕有食日本菜,吃到捧腹.
頂級日本料理,在無叫燒酌之下,千五銀埋單,絕對物有所值.無論心靈上,味蕾上,同埋個胃.非常滿足.唯一要挑惕
,就係環境幾焗速,加上朋友係煙民,有點斗不過氣來.
今夜過後有點怕,試過最好的,好難返轉頭.