今天在土瓜灣附近工作,看到一間車仔麵店,有潮汕小米粿,所以決定進去試試。這店位於土瓜灣小區北帝街嗰邊,整體環境整潔,唔算好逼。留意返Lunch hour就開始多學生和附近OL,但上菜都快。由於我唔係好多食太多麵,所以叫哂D餸,本身只係諗住填飽肚,但食落好有驚喜。😋沙嗲汁豬皮蘿蔔:個汁係無得輸,再滲入豬皮裡面,好入味,豬皮爽脆,最正係蘿蔔,完全係爽口鮮甜。我唔食豬紅所以走豬紅)😋咖喱三寶(魷魚、魚蛋、牛柏葉):辣辣的咖喱汁係精髓,加上傳統風味的配菜,喜歡吃咖喱的必定大讚。😋椒鹽魚片頭:好少可食到呢樣所以叫嚟試試,很特別的口感,脆口內軟。😋香辣單骨雞中翼:炸得非常酥脆惹味,仲要單骨易食。 😋潮汕小米粿﹕這款皮薄細細粒容易食,一咬入好肉汁已彈出,然後係鹹香,有點似魚皮餃好好味。😋手工韭菜餃﹕外皮非常軟糯,內餡則是很香的韮菜,菜肉比例很balance 😜飲品:叫了凍檸茶,仲畀多杯冰👍🏻服務態度一流店內可掃code落單,但侍應見有些客人不太熟悉,即主動幫忙,又主動介紹店內美食💜用心小店以潮汕作賣點之餘,連細節位都幫客人諗埋,就係枱上有紙盤仔給客人放骨(無影到tim),值得一讚,除此之外,當然係經

😋香辣單骨雞中翼:炸得非常酥脆惹味,仲要單骨易食。

😜飲品:叫了凍檸茶,仲畀多杯冰

👍🏻服務態度一流

💜用心小店
以潮汕作賣點之餘,連細節位都幫客人諗埋,就係枱上有紙盤仔給客人放骨(無影到tim),值得一讚,除此之外,當然係經濟抵食、性價比高😙

😎一喜車仔麵
土瓜灣北帝街31號地舖

#偽食家 #cheerstarthk #hkiger #foodie #hkfoodie #foodphotography #foodblogger #偽食家 #cheerstart #foodiehk #foodinstagram #土瓜灣美食
2023-10-05
午餐